В своя декларация Българската асоциация Биопродукти (БАБ) заявява възмущението си от издадената Заповед № 09-160 от 18.02.2017 г. от Министъра на земеделието и храните, с която се забранява приема на нови заявления по мярката за Биологично земеделие /мярка 11 на ПРСР/, както и разширяването на вече поети ангажименти. Заповедта е обнародвана само ден преди началото на кампанията по подаване на заявления за подпомагане по схемите за директни плащания и мерките на площ по Програмата за развитие на селските райони.

От декларацията на Българската асоциация Биопродукти става ясно, че към заповедта не са положени мотиви, оправдаващи нейното прилагане. Заповедта има пряк ефект върху стотици биоземеделци, които вече са "направили своите разчети, вложили са средства за сертификация, подготовка на земи, закупуване на семена и разсад, калкулирайки бъдещото получаване на субсидии... много от тези хора са взели и кредити."

От Българската асоциация Биопродукти оценяват ситуацията като неравностойна и за биофермери, които тази година приключват ангажиментите си по мярка 214. Те няма да могат да получават вече субсидии по новата програма, за разлика от колегите си, които са приключили през 2015 или 2016 година.

От БАБ подчертават, че биоземеделието е отрасъл, който е свързан с много обществени ползи. Секторът опазва околната среда и биоразнообразието, поради което е приоритетен във всички европейски страни. Благодарение на него се произвеждат здравословни продукти, създава се заетост в изостанали селски и планински райони, развиват се малки и семейни фирми.

"В същото време България си позволява да спре субсидирането на биоземелието едва на третата година от новия 7-годишен програмен период. В противовес на всички европейски практики се зачерква един устойчив отрасъл и източник на здравословна храна за децата на България", пише в декларацията.

Имайки предвид тези обстоятелства, от БАБ настояват за отмяната на заповедта, както и за съставянето на работна група, която да изготви анализ на състоянието на бюджета по мярката и да стане ясно какъв е недостигът на средства дотолкова, че да бъде обезпечено изпълнението на Плана за развитие на биологичното земеделие в България. Следващата стъпка, според декларацията, трябва да бъде търсенето на възможности за финансиране чрез пренасочване на средства от други мерки и подготвянето на нотификация, която да бъде внесена в Европейската комисия достатъчно навреме, за да обезпечи наличието на средства и приемането на заявления по време на кампанията за подпомагане през следващата календарна година.

В декларацията си, от БАБ се обръщат към всички политически партии, министър-председателят и президентът на Република България с искане за отмяна на тази заповед, която дискриминира стотици български биоземеделци.

От БАБ подчертават готовността си за предприбиоемането на протестни действия.