нона караджоваМинистерството на околната среда и водите разработва план за адаптация към климатичните промени, тъй като са необходими мерки за предпазване от наводнения и засушавания, които са в резултат на климатичните промени.

Това съобщи министър Нона Караджова по време на конференция в хотел „Шератон" за влиянието на климатичните промени върху селското стопанство и икономиката в България. До края на 2011 г. ще е готова оценка за риска от наводнения за цялата страна. До края на 2015 г. пък ще има изработен план за справяне с тези природни бедствия.

По думите на министър Караджова, селското стопанство е много уязвим сектор. Адаптирането на земеделието е изключително важна мярка, изтъкна Нона Караджова. „Няма съмнение в нуждата от мерки за справяне с климатичните промени", подчерта още екоминистърът.

Тя допълни, че в Сирия например цели земеделски райони са се превърнали в пустиня. Имаме всички шансове да преизпълним многократно целите си за намаляване на парниковите емисии", убедена Караджова. Тя заяви, че очаква България да се възползва от търговията с емисии на праникови газове.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков от своя страна съобщи, че МИЕТ ще разработи нова икономическа стратегия, в която приоритетно място заемат високотехнологични и екологични продукти. По време на конференцията беше обсъдена и ролята на възобновяемите енергийни източници за опазването на околната среда.

По думите на министър Трайков ВЕИ нямат алтернатива както в краткосрочен, така и в средносрочен план. Различните държави сами избират върху кои от различните видове възобновяемите енергийни източници да акцентират. „В България има слънце, вятър, дървесна биомаса и водни ресурси. Това трябва да бъде използвано ефективно, а не хищнически", коментира министърът на икономиката и енергетиката.

Земеделската земя ще поскъпва най-бързо през следващите няколко години, убеден е Димитър Въртигов, партньор във „ФАРА консулт". Причините са от една страна климатичните изменения, а от друга - нарастването на населението на планетата. По думите му, агресивните доскоро фондове за покупка на земя вече са основни продавачи на пазара.

Купувачите в България са основно големи земеделски производители, каза още Въртигов. Той съобщи, че има много нови участници на пазара като някои инвеститори се отказват от сферата на недвижимите имоти и туризма и се насочват към земеделието. „Пазарът ще става все по-интересен, защото търсенето на храни се увеличава в световен мащаб и цените им се покачват", убеден е Димитър Въртигов.

Припомняме, на 4 февруари 2011 г. Европейската комисия представи Европейската рамка за действие „Адаптация към изменението на климата" (т.нар. Бяла книга). Тя разглежда предизвикателствата пред земеделието и развитието на селските райони в Европейския съюз, предизвикани от промените на климата.

Бялата книга ще бъде основата за изработването на обща рамка за противодействие на проблема, с акцент върху нуждата от интегрирано адаптиране на всички ключови политики на ЕС и засилено сътрудничество между правителствата. ЕС е лидер в борбата с климатичните промени, а отделните страни-членки са поели различни ангажименти.