Работодателските организации настояват страната ни да предприеме ефективни мерки и за приемане ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Това се заявява в писмо на четирите национално представени организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, адресирано до президента Румен Радев и до председателите на основните политически партии в България.

В началото на месец юни 2017 г. ще се проведе заседание на Съвета на ОИСР на министерско равнище. Съществува вероятност на това заседание да бъдат поканени нови страни за преговори за членство, предупреждават работодателите и настояват за активна позиция на страната по въпроса.

Страната ни, заедно с Румъния и Хърватска, е заявила своя интерес към членство в ОИСР. Получили сме подкрепата и дори насърчението на Европейския съюз, който има специален статут в работата на ОИСР. По редица причини през последните 10 години това членство не се е осъществило. В продължение на няколко години имаше период за размисъл на членовете на организацията по отношение на нейната бъдеща дейност, през което време беше спряно разширяването.

Затова от бизнеса настояват българските власти да положат максимални усилия това да се случи и българското правителство да заяви интереса на страната ни за членство и всички институции да направят направят всичко необходимо за да представим силна и мотивирана българска кандидатура за членство в ОИСР.

"За нас, като представители на българския бизнес, е от голямо значение членството на България в ОИСР. Ние очакваме, че българските власти ще положат максимални усилия това да се случи, както правят правителствата на Румъния и Хърватска. Ние призоваваме да не бъде пропускана възможността за покана за преговори за разширяване през месец юни", се посочва в позицията на четирите работодателскиорганизации.

"Членството в ОИСР би било от голяма полза за България. То би увеличило престижа и доброто име на българската икономика, която ще се нареди сред най-развитите в света. По този начин страната ни ще влезе в обхвата на анализи, статистически масиви, подпомагане за решаване на определени проблеми на икономиката, финансовото управление, образованието и социалната политика, както и ще получи знак, че в България се спазват най-високите стандарти за пазарната икономика. Членството в ОИСР ще привлече допълнително значителен инвестиционен интерес към България", се казва още в позицията на бизнеса.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е създадена през 1961 г. Тя е наследник на учредената през 1948 г. Организация за европейско икономическо сътрудничество, която управлява инвестициите по Плана "Маршал" за следвоенно възстановяване. Днес в ОИСР членуват 35 държави, сред които САЩ, Канада, Австралия, Чили, Исландия, Израел, Япония, Република Корея, Мексико, Нова Зеландия, Норвегия, Турция и Швейцария. Всички страни членки на ЕС, с изключение на България, Румъния, Хърватска, Кипър и Малта, са и членове на ОИСР. За преговори за възможно разширение са поканени Бразилия, Индия, Индонезия, Китай, Русия и ЮАР.