Изплакахме си болката относно картината, която е ясна на всички - малкият и среден бизнес са основни генератори на безработица в страната, благодарение на състоянието в което се намират.

Така председателят на изпълнителното бюро на Съюз „Произведено в България" Лукан Луканов обобщи срещата с министър-председателя Пламен Орешарски, която се проведе в Министерски съвет.

След като по-рано днес се срещна с представители на туристическия бранш, премиерът бе запознат от първа ръка и с проблемите на българския малък и среден бизнес.

„Поставихме специфично внимание върху асоциацията „Произведено в България", тъй като тя обединява истинския малък и среден бизнес у нас и неговите общи проблеми, но също така и много специфични такива, свързани с равнището на ефективна конкуренция в нашата икономическа система", коментира Пламен Орешарски.

Той разкри, че са обсъдени възможни законодателни изменения, които да направят българския бизнес „малко по-добре защитен спрямо сегашната ситуация" и обеща, че консултациите ще продължат.

Нелоялният внос също е бил между темите, допълни Орешарски и подчерта, че приходните агенции вече разработват мерки в тази посока, така че силно да се ограничат необявените вътрешнообщностни доставки. „Те представляват не толкова загуби на фискални приходи, колкото натиск върху местните фирми и нелоялна конкуренция", изтъкна премиерът.

Луканов е представил на кабинета някои предложения, касаещи основно отпадане на бюрократични и лицензионни режими, обърнато е внимание на възможностите за финансиране на бизнеса, както и на необходимостта страната ни да защити интересите си най-вече по програма „Иновации и конкурентоспособност" при преговорите за следващия програмен период 2014 - 2020 г.

От съюза обясниха, че ако актуализирането на бюджета е свързано с разплащане с бизнеса, те биха го одобрили. Отправен бе и призив акцията на министерство на земеделието по гранични пунктове да не бъде спорадична, а постоянна, което много бързо би довело до подобрение в състоянието на родния малък и среден и бизнес, категоричен бе Луканов.

От Националния съюз на хлебарите и сладкарите в България са засегнали темата за намаляване на ДДС на храните, за да има широк социален ефект, да няма гладни в България и да се увеличи броят на работните места в преработвателната промишленост.

Акцент е бил поставен върху равнопоставеност на българския производител със стоките, внесени от единния европейски пазар, както и за всички възможности за поощряване и достъп на малките и средните предприятия до обществени поръчки, обяви председателят на съюза Мариана Кукушева.

Изпълнителният директор на „Произведено в България" Пламен Грозданов добави, че министър-председателят е отвърнал с разбирателство на идеята за подкрепа на програма „изберете българското", което би решило много проблеми на българските производители, а подобни кампании са доказали своя ефект в много европейски страни.