Кредити без намалени лихви и при същите условия, както преди пандемията, не мотивират бизнеса да се възползва от мерките в подкрепа на икономиката. Такава позиция изрази пред за Bulgaria ON AIR Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

По-рано държавата обяви, че ще подкрепи бизнеса чрез програмата "Възстановяване", по която са предвидени 2.5 милиарда лева. Целта е малките и средните предприятия да могат да изтеглят кредити, с които да преодолеят последиците от COVID-кризата.

"Песимистично настроени сме към програмата, защото и към момента има действащи гаранционни схеми, подобни имаше и във Фонда на фондовете, но бизнесът не прояви интерес. Едва около 10% бяха усвоените средства или 200-250 млн. лв." - коментира Добрин Иванов в предаването "Денят ON AIR".

КНСБ: В Плана за възстановяване и устойчивост няма визия за индустриална мощ

КНСБ: В Плана за възстановяване и устойчивост няма визия за индустриална мощ

Не искат преквалификация в кравари и берачи на лавандула

Бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов е умерен оптимист за новата програма за подпомагане на бизнеса.

"В тази обстановка има нужда от нещо подобно, но такъв тип схеми трудно работят. През последните месеци няма кой знае какво за възстановяване в българската икономика. В банките има достатъчно средства. Проблемът е, че икономиката не генерира проекти. Всичко качествено вече е финансирано от банките. Остават междинни проекти, които са по-рискови, и банките не финансират." - уточни Дацов.

Според него проблемът е от страна не на предлагането, а на търсенето.

Добрата новина е, че по последни данни през април и май икономиката се възстановява, има скок на износа и на производството.

Най-голяма нужда от подкрепа в авиация, туризъм, хотелиерство, ресторантьорство, момента имат сектори, които са далеч от нивата си преди кризата - отбелязват специалистите.

"За да име ефект мярката, бизнесът трябва да мисли за иновации, за смяна на технологично оборудване", подчерта Добрин Иванов.

Двамата коментираха и Националния план за възстановяване и устойчивост.

"На 56-о място сме по конкурентноспособност, изоставаме много от преките ни конкуренти от Източна Европа. За да сме по-конкурентоспособни, трябват инвестиции, не само машини и роботи, но и повишаване на дигиталните умения на служителите. Нямаме друг избор." - категоричен е Добрин Иванов.

Очаква се планът да бъде внесен до края на юли.

"Изразходването на пари е лесно нещо, Планът е за преструктуриране и реформи в икономиката. Ситуацията не е такава само у нас. Вижда се как масово държави с по-голям капацитет от нашия имитират реформи." - отбеляза Любомир Дацов.

Двамата са категорични, че единственият път към намаляване нивото на бедност на българите минава през реформи.

Илияна Цанова: Планът за възстановяване е и инструмент за реформи

Илияна Цанова: Планът за възстановяване е и инструмент за реформи

План максимум - 13% авансово плащане до края на 2021 г.