Важна и чувствителна е темата как да изглеждат териториалните планове за справедлив преход. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция, посветена на разработването и реализирането на териториалните планове за справедлив преход.

Той обясни, че темата е от изключителна важност, като трябва да се обменят мнения за степента на подготовка на териториалните планове за справедлив преход, но трябва да се формира и синдикалната визия за тях. Не се обръща достатъчно внимание на зелената трансформация и дигиталната такава, посочи Димитров. 

КНСБ настояха, че връзката между всички инструменти и механизми, които могат да финансират зелена, дигитална и технологична трансформация трябва да бъде видяна в една обща стратегия. Към настоящия момент това не се случва, посочи президентът на синдикалната организация.

В Националния план за възстановяване и устойчивост от КНСБ поставяли въпроса как ще помогне, като не трябва да бъде искано от синдикатите да раздават въженца на своите синдикални членове, да не ги преквалифицират в кравари, общи работници или берачи на лавандула, а да създават големи индустриални мощности.

Националният план за възстановяване и устойчивост няма ясно изразено териториално намерение, посочи Димитров, като се надява до края на мандата на служебното правителство планът да бъде внесен за разглеждане в ЕК. Ако се търси сходимостта и взаимовръзката, сега е времето в тези 1-2 месеца да се направят максимални усилия за промени в плана, настоя Пламен Димитров.

По думите му в плана за възстановяване и устойчивост няма целеви проекти. Време е тези приказки и опитите да сглобим пъзела, но за да има ресурс, който да послужи за възстановяване на икономиката и постигане на нейната устойчивост за вдигане на заплатите, които хората и ние искаме, част по-скоро тези въпроси трябва да се сглобят, категоричен бе Димитров.

Той настоя да се сглоби национална стратегия по справедлив преход, която да се формира на национално, синдикално и фирмено ниво. КНСБ искат да финализират този процес навреме.

Служебното правителство работело денонощно, за да спаси Плана за възстановяване

Служебното правителство работело денонощно, за да спаси Плана за възстановяване

Това обяви вицепремиерът Пеканов

В приоритетните области, според КНСБ, трябва да присъстват в националната стратегия и териториални планове за справедлив преход. Трябва да се извършват надеждни икономически анализи и социални проучвания на регионално ниво, кръговата икономика и устойчивото управление на ресурсите са един доста голям сегмент, в който могат конкретни проекти на местно ниво да бъдат генерирани, водородни технологии и енергийни системи, конверсия на въгледобивния комплекс, участие на работещите в собствеността и управлението, биоикономиката, агроенергетика и високотехнологично селско стопанство.

КНСБ няма да приемат никакви планове, които разбиват синдикалните виждания.

Атанас Пеканов: Надявам се да възстановим Плана за устойчивост

Атанас Пеканов: Надявам се да възстановим Плана за устойчивост

Има критики към сегашния План

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обясни, че брюкселският език и езикът, на който говорят нормалните хора, се различават съществено.

Трябва да си дадем ясни отговори накъде сме тръгнали и какво ще ни се случи по-нататък, посочи Манолов и добави, че в България тези процеси се управляват от политически социопати. Няма никакви причини да не се притесняваме от това, което ни се предлага и да реагираме на всяка една стъпка по начин, по който ние си знаем, подчерта президентът на КТ "Подкрепа". Трябва да имаме готовност да се пазим, призова Манолов.

ДБ се надява на Радев за ревизия на Плана за възстановяване

ДБ се надява на Радев за ревизия на Плана за възстановяване

Според него, европейските пари не могат да направят България богата...

КНСБ и КТ "Подкрепа" нямат никакво отпускане нито в кръста, нито в главата, като са готови по всяко едно време да реагират на национално ниво, каза иронично лидърът на КТ "Подкрепа".