В дистрибуторската мрежа има близо 80 000 месечни винетки за леки автомобили, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Седмичният стикер за леки автомобили се е оказал най-търсеният за последната седмица. Над 97 000 седмични винетки за леки автомобили са били продадени в последната седмица на юли.

В Пътната агенция не били постъпвали сигнали за липсващи месечни или други стикери за автомобили през летния сезон. От там уточняват, че гражданите могат да подават сигнали на e-mail: vinetki@api.bg и на телефоните в агенцията 029173368, 029173305, както и чрез бутона „Сигнали за нередности“ на www.api.bg, на e-mail: signali@api.bg и на посочения телефон. Сигнали могат да се подават и на разпространителите – „Български пощи“ и „ВИП секюрити“. От пътната агенция уверяват, че анонимността на сигнала и неговата неточност го правят невъзможен за проверка.

От Агенция „Пътна инфраструктура” правят тези уточнения във връзка с медийни публикации. В тях обаче не се посочвала конкретна бензиностанция, а се твърдяло, че липсват стикери на няколко произволни бензиностанции на изходите на столицата. От Пътната агенция са категорични, че ако в някоя бензиностанция в даден момент са липсвали месечни винетки, то вероятно заявката за доставка не е била подадена своевременно. Заявките се изпълнявали в максимално кратък срок, уверяват още от агенцията. Става ясно също, че ограничения за изпращане на заявки от обектите, в които се продават винетките, няма – те могат да се подават ежедневно.

В съобщението до медиите се подчертава, че по-голямата част от крайните пунктове своевременно изпращали заявки и по този начин ограничавали вероятността от изчерпване на необходимите стикери.

Статистиката за летните месеци юни, юли и август през миналата година сочи, че средномесечното потребление на винетки е около 40 000 броя. За същия период на 2014 г. те са били около 37 000.

Допълнителни още 10 000 броя месечни винетки за леки автомобили, 200 000 броя седмични за леки автомобили и 200 000 броя дневни стикери за камиони щели да бъдат предоставени на дистрибуторската мрежа в петък, 5 август. Така било по график.