Около три четвърти от българите или 78% от населението живеят под издръжката на живот, необходима за едно лице в размер на 556,55 лв. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на пресконференция за стандарта на живот в страната.

Според данните на синдикалната организация в края на месец юни средствата, които са необходими на едно четиричленно семейство, са в размер на 2 226 лв.

За първото тримесечие на 2016 г. 31,3% от българите или близо 2 258 000 българи живеят с издръжка до 295 лв. или под прага на бедност. В сравнение с предходната година се наблюдава намаление с 9,1%, когато този дял е 34,1%.

46,4% от домакинствата са с общ доход на 1 лице от 295 до 557 лв. или това са около 3 млн. 347 хиляди лица. Тази група запазва относителна стабилност, след като през същия период на предходната година техният дял е 46.7%.

Около 157 000 души заплашени да останат постоянно извън пазара на труда

Около 157 000 души заплашени да останат постоянно извън пазара на труда

Заради дълготрайната безработица

22.3% от домакинствата са с общ доход на едно лице над издръжката на живот от 557 лв., а това представлява около 1,6 млн. лв. Според Пламен Димитров има известна позитивна тенденция по отношение на броя на лицата, които живеят с доходи под линията на бедност, но тя, по думите му, не е отчетлива и не е устойчива през последните години.

Президентът на КНСБ бе категоричен, че основна причина за това са ниските възнаграждения. Така, за да живее нормално едно четиричленно семейство е нужно двамата работещи родители да получават минимум по 1100 лв. заплата.

Общият извод, който се налага според Пламен Димитров е, че бедните в България стават по-бедни, а богатите - по-богати.

В риск от бедност са 59.2% от лицата в България. Те са успели да излязат с доходи над линията на бедност поради увеличението на минималната работна заплата.
Те живеят с общ доход на едно лице от 420 лв. или това са около  4,2 млн. българи,.

Това според синдикалистите означава, че те са са по-близо до издръжката на бедните семейства и рискът да попаднат отново в групата на бедните е твърде голям.