Великотърновската пивоварна "Болярка" произведе първата по рода си вайс бира в България ­ "Болярка Вайс", информира money.bg.

Вайс бирата е по-газирана, сладка на вкус, с плодов аромат и почти кремообразна пяна.

Дрождените клетки на маята по време на ферментация произвеждат голямо количество естери и субстанции с бананов, карамфилов и ванилов аромат, обясни инж. Венцислава Динева, технолог в "Болярка ВТ".

Вайс бирата е по-слабо горчива от типичната светла бира. Тя е по-богата на белтъчини от ечемика като носи по-висока енергийна стойност.

Българската вайс бира е съвместна разработка между технолозите на "Болярка ВТ" и Института по пивото в Берлин, каза инж. Антон Ненов, изпълнителен директор на пивоварната.

5 млн. евро инвестира тази година в ново технологично оборудване "Болярка ВТ". Инвестицията е от собствени средства с дългогодишни договори, посочи инж. Антон Ненов. Пивоварната е с единственото по рода си в България ново хладилно отделение. В него са инвестирани 1 млн. евро.

"Болярка ВТ" произвежда годишно по 800 хил. хектолитра бира, което я отрежда четвърто място в България. От тази година пивоварната изнася бира за Румъния. За северната ни съседка заминават около 6 на сто от произведеното пиво.

Планираме да се листваме на фондовата борса, каза инж. Антон Ненов, изпълнителен директор на "Болярка ВТ".