България и Турция ще си сътрудничат в борбата с градушките и с незаконния риболов. Това е описано в протокол за сътрудничество в областта на земеделието, подписан по време на 13-тото заседание на Комитета по земеделие между двете страни. Документът бе подписан в Одрин, Турция, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Документът беше подписан от зам.-министър Цветан Димитров, който водеше българската делегация и Али Реджеп Назли, генерален директор на Дирекция международни отношения и Европейски съюз на Република Турция.

Наш адвокат обжалва спирането на делото срещу граничар Цонков

Наш адвокат обжалва спирането на делото срещу граничар Цонков

Тодор Чинев, който защитава правата

Двете страни ще обменят опит и експерти в областта на биологичното земеделие и семепроизводството, аграрната наука и биотехнологиите.

В областта на рибарството и аквакултурите двете страни ще обменят информация и научни данни и ще си сътрудничат в областта на опазването и рационалната експлоатация на рибните ресурси в Черно море, включително в борбата с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов, както и обмяна на опит при изкуствено развъждане на калкан.

Припомняме, през февруари 2017 година Турция поиска да й бъдат предоставени за съд българските граничари, изпълнили дълга си по опазване на българската държавна граница, която е била нарушена от бракониери. При операция за задържане на нарушители на 17 април 2008 г. загива рибарят Ялчън Ерджан. Разследването в България е прекратено. От съда в Страсбург са потвърдили, че в този случай няма нарушения.

По време на обсъждането протокола по-рано през деня турската страна заяви, че българските животновъди могат да изнасят живи овце за разплод, угояване и клане в Турция, като са придружени с допълнителна декларация в съответствие с ветеринарно-санитарните условия, определени от Министерството на храните, селското стопанство и животновъдството на Република Турция.

В рамките на визитата си заместник-министър Цветан Димитров се срещна и със заместник-министъра на храните, земеделието и животновъдството на Република Турция, Мехмет Даниш. На срещата двамата се договориха да бъде организиран селскостопански бизнес форум, чиято цел е увеличаване на обема на селскостопанската търговия между двете страни.