Догодина през март месец средната заплата в "Дънди Прешъс Металс" ще достигне до 2 700 лева. Това прогнозира премиерът Бойко Борисов със задоволство по време на официалното откриване на първата мина у нас от 40 години - рудник "Ада тепе" в Крумовград.

Министър-председателят изтъкна, че за Крумовград може да се каже, че няколко програми на правителството работят перфектно. Сред тях са програмите за санирането, програмите за парковете, градините училищата, стадионите, гарата - "всичко това отива пряко до хората".

Той не пропусна да се похвали и направения път между Момчилград, Крумовград и Кърджали. Премиерът похвали направеното от отделните министерства като МОСВ и МРРБ, за да може мината да бъде пусната в срокове.

Борисов пожела от канадската компания още по-големи заплати, "защото работниците са нашето бъдеще". По-високите заплати вдигат Брутния вътрешен продукт и затова финансовият отчет е 28 млрд. лева износ. "Това го подарявам на тези, които говорят за инвестициите и структурирането на българската икономика", подчерта Борисов.

България е чудесна и най-добрата държава за инвестиции, което се дължи на изключително благоприятния инвестиционен климат. Това заяви главният изпълнителен директор и президент на "Дънди Прешъс Металс" Рик Хаус по време на официалното откриване на първата мина у нас от 40 години - рудник "Ада тепе" в Крумовград.

Рик Хаус изрази и радостта си, че служителите сравнително бързо се научават да работят с технологиите в мината и обеща да бъдат осигурени ресурси за малкия и средния бизнес в региона, за културни и спортни събития, образование, здравеопазване и други.

"Средата работна заплата в "Дънди Прешъс Металс" Крумовград е над 2 100 лева, а най-ниската заплата е от порядъка от 1 600 лева. Ние плащаме заплати, а данъците са след нас.", се похвали вицепрезидентът на "Дънди Прешъс Металс" Илия Гърков пред журналисти преди официалното откриване първата мина у нас от 40 години - рудник "Ада тепе" в Крумовград именно от канадската компания.

Инвестираните от "Дънди Прешъс Металс" средства до настоящия момент са 164 млн. долара. В мината работят 279 души, като от тях 270 са местни. На година се добиват в рамките на 800 - 850 000 тона руда, която след преработка се добива концентрат. Във въпросния концентрат съдържанието на годишна база може да достигне до 80-85 000 тройунции, обясни инж. Гърков.

От своя страна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посочи, че пътят за откриването на мината е бил дълъг, нелек, но местната общност намерила допирни точки и постигнала компромиси, за да получават по-добри заплати и социални придобивки.

Тя призова мениджмънтът на канадската фирма да работи здраво и сериозно, защото човек като работи достойно и сериозно хората се връщат в регионите.