Бившият енергиен министър Румен Овчаров определи като прекалено оптимистични очакванията на премиера да договори по-ниски цени на газа.

Въпреки това има възможности за постигане на по-добри условия при преговорите с Русия, посочи още той, цитиран от БНР.

Могат да се направят промени, да се вкарат някакви актуални ценови равнища в зависимост от борсовите цени, които сега в момента съществуват, но това е нещо, което е доста опасно и трябва внимателно да се анализира, изтъкна Овчаров.

По думите му това, че сега цените са малко по-ниски от дългосрочните, не значи, че ще продължат да бъдат такива и през следващия период от време.

Може разбира се да се мисли за преминаване на плащане в евро, но само по себе си това няма да доведе до плюс в полза на България, защото все пак цените на енергийните ресурси са в долари, изтъкна ексенергийният министър.

Според него важното е да не си изгубиш стратегията, транзита през България и неговото увеличаване, доставките за страната ни за 30 години. Доставките са гарантирани, но параметрите на договора сега трябва да бъдат уточнени, допълни той.

Припомняме, миналата седмица Румен Овчаров обяви по адрес на премиера: „Свършили сме черната работа. Той не знае дори как да обере дивидентите, а се скара с Русия".

А по отношение на енергийния министър Овчаров допълни - „Трайчо трябва да ми сложи портрета - защото съм му свършил черната работа. И той сега обира дивидентите, и не само това, ами успя и да се скара с Русия".

Утре в София пристига заместникът на Путин - Виктор Зубков за преговори по съвместните енергийни проекти - „Белене", Южен поток и Бургас-Александруполис.

Вчера Борисов заяви, че оценката за управлението му зависи от изхода от тези преговори.