В Министерски съвет бе подписано споразумение между Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и правителството.

Припомняме, вчерашната среща в МС продължи повече от три часа, като приключи с консенсус по всички точки, но не и с конкретно споразумение.

Ако до 30 април не бъдат изплатени субсидиите на всички земеделски производители, земеделският министър Мирослав Найденов ще подаде оставка. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на брифинг след срещата със земеделските производители.

Съгласно постигнатите договорености на този етап протестите спират, но ще бъдат възстановени отново на 30 април, ако споразумението не бъде изпълнено.

Предвижда се до края на април да бъдат изплатени и европейските субсидии, и националните доплащания на всички коректни земеделци, като национални доплащания ще получат само тези, които не са длъжници на бюджета. В срок от 15 дни, след като си платят данъците и те ще получат субсидиите си. Провал по тази точка ще означава оставка на земеделския министър, поясни Борисов.

Борисов се извини за забавените плащания с всичко случващо се в света.

Той добави, че е разпоредил да се направи оценка на цялото ръководството на Държавен фонд Земеделие. Много внимателно да се разглеждат всички и ако са основателни, да се направят необходимите кадрови промени, изтъкна министър-председателят. Той коментира още, че няма да се допуска плащанията за фермерите да се бавят заради недобрата работа на един чиновник.

Стана още ясно, че от 1 април се създава работна група, която включва представители на ДФЗ, МЗХ и земеделски производители, която ще обсъжда и решава всички спорни казуси и жалби на земеделци по отношение на обработваемите площи и очертаването им.

От 1 юни пък на земеделците ще бъде възстановяван акциза за използваните горива

В едномесечен срок ще бъде изготвен план за размера на националните доплащания, които ще се полагат до 2013 година. Така земеделците ще могат да си направят предварителни планове какви пари им се полагат.

И тази година те ще платят данък върху 40% от доходите си, като тези пари ще бъдат компенсирани с държавна помощ по програмата „Деминимис". Ние искаме на плодородната българска земеделска земя да се гледа жито и царевица, а не върху нея да наредим слънчеви батерии, коментира още премиерът.

Борисов благодари на НАЗ за цивилизования протест, като посочи, че хората имат правото да изразят своето мнение.