Министър-председателят Бойко Борисов е сезирал прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност“ по твърденията, изложени в писмо до него, от президента на ANJ Group Corp Ян Аронов.

Разтревожен, чуждият бизнес пише до Борисов

Разтревожен, чуждият бизнес пише до Борисов

Изявлението им съвпада с писмо на американска компания за поискан подкуп

Във второ прессъобщение от Министерски съвет в рамките на един час, става ясно, че премиерът настоява за ефективно разследване, което да доведе до разкриване на цялата истина по случая.

Малко по-рано от пресслужбата на премиера разпространиха позиция, в която се заявяваше, че премиерът, въпреки че е призован за това в писмото, няма намерение да се намесва, тъй като така би нарушил разделението на властите.

40 дни отлежал в правосъдното министерство сигналът срещу синдика на Химко

40 дни отлежал в правосъдното министерство сигналът срещу синдика на Химко

Сигналът е подаден на 19 ноември, проверката е разпоредена на 28 декември

От Министерски съвет днес потвърдиха, че писмото от г-н Ян Аронов е постъпило в деловодството на администрацията на Министерския съвет на 15 януари 2016 г.

Копия са изпратени до главния прокурор г-н Сотир Цацаров и до шарже д`афер г-жа Мартина Стронг.

Държавата няма собственост в активите на „Химко” АД и намесата на министър-председателя по случая би нарушила разделението на изпълнителната и съдебната власт.

Освен това, подчертават в позицията си от МС, повдигнатите в писмото от г-н Ян Аронов, президент на ANJ Group Corp, въпроси следва да бъдат адресирани към правораздавателните органи, синдика и компетентния съд по несъстоятелността.

От Министерски съвет изрично посочват, че към дата 8 септември 2015 г. (дата, посочена в писмото на г-н Аронов), нито към днешна дата министър-председателят има съветник с името „г-н Богданов”.

"Бихме искали отново да припомним, че министър-председателят нееднократно е защитавал необходимостта от реформа, която да предостави ефективно и справедливо правосъдие, и това залегна като приоритет в програмата на правителството. Той беше сред най-активните застъпници за промени в Конституцията на Република България, които да дадат началото на същинската съдебна реформа, и работи активно за промяна на законодателството, за да може този процес да бъде продължен и да завърши в интерес на българското общество", заявяват още от Министерски съвет.

От "Дондуков 1" разпространиха и фотокопия на въпросното писмо.

Снимка 217031
Снимка 217032
Снимка 217033