Газопроводът „Южен поток" ще минава през Димитровград. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, цитиран от БиТиВи.

Припомняме, министър-председателят снощи проведе среща със сръбския президент Борис Тадич. Една от дискутираните теми между двамата е била енергийната.

Премиерът Борисов и президентът Тадич са обсъдили от къде е по-добре да минава „Южен поток" - дали през Димитровград или към Зайчер.

„Желанието им беше той да излезе на Димитровград. Затова на един етап от разговорите извиках заместник-министър Марий Косев. Така че и по тази тема се разбрахме", добавя Борисов.

„За сръбската държава е най-удобно и най-изгодно газопроводът да излезе на Димитровград. За нас е безразлично, защото така или иначе той идва до София. Така че на нас ни е много по-удобно и по-лесно на Димитровград да е, но именно за това, когато сега изготвяме проектите, беше хубаво да знаем, че по този начин помагаме и на сръбската държава", каза Борисов.

Сърбия е изразила готовност за участие в реализирането на проекта АЕЦ "Белене", потвърди още премиерът Бойко Борисов, цитирант от БНР.

Припомняме, че Сърбия ще има миноритарен дял в АЕЦ „Белене" стана ясно още след срещата на Борисов с руския вицепремиер Виктор Зубков в София.

"Имат интерес към централата, но тъй като знаете, че беше подписан договор за 4 млрд., но към него има така наречените инфлационни индекси, трябват половин милиард близо за консултанта, за инфраструктура, така че ние все още нямаме окончателна цена. И затова за нас беше важно, че Сърбия принципно има желание да участва в проекта и когато станем готови с разчетите ще им ги предложим."

Премиерът посочи също, че борбата с организираната престъпност, наркоклановете, наркоканалите, както и контрабандата на акцизни стоки е била обединяваща тема на разговорите с Тадич, тъй като тези дейности генерират много финансови средства в организираната престъпност.