вивакомУправителният съвет на БТК АД излезе с изявление по повод интервю, което транспортният министър Александър Цветков даде вчера за в. Труд.

В него той коментира откритите от независима консултантска фирма сериозни нарушения в управлението на телекома стигащи до предположението, че той е бил източван.

Проучването е било поръчано от ръководството, но заради шокиращите резултати така и не е било представено. В момента БТК се подготвя за трета препродажба в рамките на 7 години.

Министър Цветков заяви, че ще поиска ревизия на БТК за последните две години, която да се извърши от Агенция държавна финансова инспекция. По думите му през този период са сключени множество договори без да бъдат обсъдени с УС на дружеството. Той даде пример с договор за поддръжка на мрежата на стойност 123 млн. евро, който не е бил обсъждан.

От БТК се защитиха, като заявиха, че компанията, останала на пазара под името „Виваком", е изпълнила приватизационните си ангажименти. От изявлението става ясно, че Управителният съвет изпълнява отговорно задълженията си, а всички подписани договори (в това число и цитираният от Цветков) са изключително изгодни.

От телекома посочиха, че компанията има силна конкуренция на пазара от други играчи, чиято дейност не е адекватно регулирана. Най-добрите европейски практики при преносимостта на номерата и цените на разговорите между отделните оператори отсъстват от нашия пазар, коментираха от БТК.

Компанията заплаши, че ще се противопостави на всеки опит за „безконтролна ре-национализация или държавна намеса" - по този начин телекомът вижда искането на Александър Цветков за проверка на дейността на ръководството си през последните две години.