В духа на нашата 123-годишна традиция БТПП работи за подобряване на икономическата среда и подпомагане ежедневната дейност на фирмите. Това заяви на 25-ите годишни награди на Българска търговско-промишлена палата председателят а Управителния съвет Цветан Симеонов.

Според него сложните правила на ЕС и представянето на българските институции при тяхното изпълнение продължават да създават затруднения за фирмите, какъвто е Законът за защита на личните данни. "На това предизвикателство БТПП реагира навреме, като изготви необходимия пакет от услуги", допълни Симеонов. Продължават усилията на камарата да информира фирмите за замислените промени в уредбите както на национално, така и на международно равнище, отбеляза той.

В условията на провеждането на протекционистки политики задачата на БТПП се усложнява, смята Симеонов, но камарата ще разчита на съюзници по думите му.

"Търговският регистър вече е обновен", увери Симеонов. През следващата година БТПП поема ротационното председателство на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева допълни думите на Симеонов и заяви, че БТПП работи не само за членовете си, но и за всеки един български гражданин. "Беше наистина добра година за българския бизнес", категорична беше Захариева.

Ако българската държава подпомогне осигуряването на квалифицирана работна ръка, резултатите биха били още по-добри, смята тя. Основен приоритет на правителството е образованието, изтъкна Захариева, но тя като външен министър е ориентирана към трудовата миграция и привличане в България на традиционните български малцинства в чужбина.

Тогава, когато има добри икономически отношения между две държави, няма политик, който да ги разруши, убедена е Захариева. Препоръката й към българската дипломация е да работи в услуга на тези отношения.

Основна задача на Захариева е да помага на българския бизнес

Основна задача на Захариева е да помага на българския бизнес

Интересът на България е да бъде в най-интегрираното ядро на ЕС

На годишните награди на БТПП бронзова статуетка "Хермес" от скулптора Ставри Калинов и грамота получиха фирми в категориите Топ 100 фирми, класирани по изменението на нетните приходи от продажби за изминалата година, за максимална величина на печалбата на 100 лв. Собствен капитал, както и за максимална величина на печалбата на 100 лв. приходи от продажби. Наградите се връчват на база финансовите отчети на компаниите като обективен критерий. Повече от 6000 компании у нас произвеждат 83% от БВП за 2017 година.

Специална награда бе връчена на Асоциацията на интериорните дизайнери в България.

Бургаската търговско-промишлена палата беше отличена с награда за най-висок принос в категорията за регионална търговско-промишлена палата.

Извънредният и пълномощен посланик на КНДР у нас Н. Пр. Джан Хайджоу получи награда за заслуги към развитието на дипломатическите отношения между двете държави и принос в постигането на целите на БТПП.

Сред наградените бе търговският представител в Посолство на Австрия в България Улрике Щрака.

За обективно представяне ролята на Палатата и отразяването на позиции по актуални проблеми плакет и грамота получиха bTV Новините и журналистът Венцислав Генков от в. Монитор.

БТПП има пряко партньорство с над 250 организации и е най-голямата национална работодателска организация в деловия живот на страната. Член е на неправителствени организации като Международната търговска камара в Париж, Международната организация на труда, Международната организация на работодателите, а от тази година е член и на Международната търговска камара-Пътят на коприната.

На официалната церемония по връчването на наградите присъстваха министри, посланици,кметове, представители на дипломатически мисии, държавни институции, браншови организации, членове на камарата и партньори.

България на осмо място по позитивни очаквания в Европа

България на осмо място по позитивни очаквания в Европа

Квалифицираните кадри не стигат - има криза на умения