България се нарежда на 15-то място по ръст на приходите от продажби сред страните от Европа, на 13-то място на ръст по ръст на износа и на 8-о място по позитивни очаквания за бизнес климата.

Данните представи председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, който заедно с екип от икономически анализатори представиха проучването за бизнес климата "Европейско икономическо проучване 2019".

БТПП настоява за електронно управление

БТПП настоява за електронно управление

Иначе не можем да очакваме предвижване към еврозоната и Шенген

Нивото на оптимизъм у нас и в Европа намалява. Компаниите са с позитивни очаквания за 2019 година, но в по-малка степен спрямо 2018 година.

54% от анкетираните очакват подобрение на бизнес климата през 2019 г., докато през настоящата година делът им е бил 63%.
Липсата на човешки ресурси и цените на енергията и суровините са основните притеснения за компаниите у нас, сочат резултатите от проучването.

Фирмите са загрижени, че няма да бъдат способни да се справят с нарастващото търсене на своите продукти и услуги, защото става все по-трудно да се намерят работници с необходимия профил, подчерта шефът на БТПП.

Домакинствата са черногледи за финансовото си състояние догодина

Домакинствата са черногледи за финансовото си състояние догодина

Доверието на домакинствата в икономиката на страната става все по-малко

Традиционно по-добри очаквания за приходите от експорт спрямо приходите от вътрешния пазар, показват още резултатите от анкетата. Малко над 46% от респондентите очакват увеличени продажби в чужбина, а 40% са оптимисти за по-високо търсене от местния пазар.

Добрата перспектива за възобновяване на инвестиционната активност догодина показват очакванията при 40% от допитаните, докато в миналогодишното проучване те са били 47%.
За заетостта прогнозите са за стабилизиране, като е възможен и слаб ръст - преобладаващата част от работодателите очакват да запазят броя на служителите си, категорични са от БТПП.

В официални данни от проучването липсата на квалифицирани служители е проблем не само за българския бизнес, но и за европейските компании. От Европейските търговско-промишлени палати предупреждават, че недостигът на квалифициран труд подтиска икономическия растеж и вече има криза на умения, която е заплаха за конкурентоспособността на Европа.

Разходите за персонала са топ предизвикателство за бизнеса в Европа, поради тенденцията на ръст на заплатите и на тежестта, произтичаща от високите данъци и осигуровки. Следващите поред спънки пред бизнеса са вътрешното търсене и цените на енергията и суровините.

Симеонов засегна и последиците от Брекзит, като според него най-лошите последици се очакват за държави, които имат значителни търговски отношения с Обединеното кралство. Тези държави са Ирландия, Малта, Кипър и Италия.

Едва 30% от българите искат повече средства за сигурност

Едва 30% от българите искат повече средства за сигурност

31% не българите не знаят дали средствата за култура се изразходват ефективно...