Едва 30% от българските граждани са на мнение, че правителството трябва да отделя повече средства за сигурност. Това сочат резултатите социологическо проучване на агенция "Тренд" за нагласите на българите спрямо Държавния бюджет 2019 година.

На въпрос за кои сфери трябва да се отделят повече средства, 29% са отговорили, че секторът на сигурността трябва да бъде сред приоритетните в държавата. Още по-малък е процентът на сънародниците ни, които са на мнение, че трябва да се отделят повече пари за отбрана - 13%.

Снимка 390805

Източник: "Тренд"

Притеснително изглежда и че едва 10% от сънародниците ни са на мнение, че управляващите трябва да финансират повече в култура.

43% пък казват, че трябват повече пари за образование. Макар и значително по-голям, процентът на хората, обявили се за повече средства за образование, също може да тълкува многозначно.

Най-малко българи искат повече пари за спорт - 4%.

8% от анкетираните са посочили, че трябват повече пари за заплатите в бюджетния сектор.

17% искат повече средства от държавата за земеделие.

21% от българите мислят, че трябва да се вливат повече пари в строителство и инфраструктура.

Депутатите обсъждат държавния бюджет за 2019 г.

Депутатите обсъждат държавния бюджет за 2019 г.

Предвижда растеж на БВП до 3,7% през 2019

Най-голям е процентът на сънародниците ни, които искат от правителството да се отпускат повече пари за здравеопазване - 77%.
След това в статистиката на "Тренд" се нареждат хората, които искат повече пари в социалната сфера - за пенсии и помощи - 60%.

Снимка 390804

Източник: "Тренд"

Спрямо данните българите масово са на мнение, че държавните средства в почти всички сектори се харчат неефективно.
79% сочат, че парите за здравеопазване не се изразходват ефективно.
55% пък са на мнение, че това се случва и в сектора на образованието.

Впечатление прави, че 50% от българите заявяват, че парите за култура не се харчат ефективно. 19% са на обратното мнение, а цели 31% не могат да преценят дали държавните средства за култура се изразходват ефективно.

Бизнесът против увеличението на заплатите в бюджетния сектор

Бизнесът против увеличението на заплатите в бюджетния сектор

Правителството категорично се отказва от реформа в държавната администрация

Въпрос: "Икономическите показатели сочат ръст на българската икономика в последните няколко години. Вие лично усещате ли този ръст на българската икономика по вашия джоб или не го усещате?"

85% от българите отговарят спонтанно на този въпрос с "НЕ, не го усещам". 7% пък са тези, които виждат промяна в икономическите показатели у нас и това е рефлектирало върху техния джоб. Останалите 8% не могат да преценят.

Снимка 390808

Източник: "Тренд"

Друг въпрос: "Според Вас лично подходящ ли е или не е подходящ моментът правителството да погасява държавни дългове, натрупани през годините?"

41% от запитаните са посочили, че не могат да отговорят на този въпрос, защото не могат да преценят или не знаят. 37% са на мнение, че моментът не е подходящ, а 22% - на обратната позиция.

Снимка 390806

Източник: "Тренд"

Данните показват, че българите масово не подкрепят мерките, свързани със спестяването на държавни разходи.
81% мислят, че броят на болниците не трябва да се съкращава, а 70% - че не трябва да се съкращава броят на линиите и влаковете на БДЖ. 67% не искат да се премахват театри и опери.

По-малка граница между противоположните мнения се наблюдава при въпроса дали трябва да се съкращава броят на университетите у нас.
45% отговарят, че това не трябва да се допуска, докато 37% са на мнение, че броят на висшите учебни заведения трябва да се намали.

Откъм мерките за спестяване на държавни разходи българите подкрепят само намаляването на заетите в държавната администрация. Цели 75% от запитаните са отговорили по този начин, докато 14% не подкрепят това.

Снимка 390807

Източник: "Тренд"

Иначе сред заложените от правителството мерки в Бюджет 2019 година българите най-силно подкрепят увеличението със 150 милиона лева на парите за хората с увреждания. След това най-подкрепяни мерки са увеличението на пенсиите и минималната работна заплата, както и повечето пари за здравеопазване.

КТ "Подкрепа" за Бюджет 2019: Повечето пари за хората с увреждания са за сметка на най-нуждаещите се

КТ "Подкрепа" за Бюджет 2019: Повечето пари за хората с увреждания са за сметка на най-нуждаещите се

Сливането на Фонда за лечение на деца с НЗОК отново отваря проблема с квартирите и дневните на лицата