газОще тази седмица предстоят разговори между "Булгаргаз" и "Газпром" за намаляване на цените на газа, каза пред БНР изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Мая Христова.

По думите й страната ни очаква намаление на цените на синьото гориво, но точният процент ще бъде въпрос на преговори.

Няма опасност страната ни за загуби европейските средства за изграждането на междусистемните газови връзки с Румъния и Гърция, посочи още Христова. Тя заяви, че до края на ноември ще бъде създадена смесената компания за българо-гръцката връзка.

В срок сме, тъй като Европейската комисия първо изпрати официална документация, че ние сме одобрени за предоставянето на такъв грант. От друга страна има възможността за удължаването на получаването на средствата с още три месеца.
Това е абсолютно официално заявено в документацията, която получихме, така че няма опасност за загубването на европейските пари. Това важи както за междусистемната връзка с Гърция, така и за междусистемната връзка с Румъния",
обясни Христова.

По повод казаното от ръководителя на "Газпром" Алексей Милер, че руската компания е готова на първо време да финансира проекта за газопровода "Южен поток" изпълнителният директор на БЕХ заяви,  че официално не е отправяно подобно предложение.

На 13 ноември Мая Христова и Алексей Милер подписаха в София договор за съвместно акционерно дружество за изграждането на българския участък на газопровода "Южен поток" в присъствието на премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Владимир Путин.