"Булгартабак холдинг" ще бъде преименуван в "Български инвестиционен холдинг".
Датата, определена за официална смяна на името, трябва да бъде гласувана на извънредно Общо събрание на акционерите. То е насрочено за 11 април по данни от Търговския регистър, цитирани от БНР.

Според министъра на икономиката Емил Караниколов приватизационният договор дава гаранции, че компанията ще продължи да работи въпреки две затворени предприятия - в София и в Благоевград.

Не само Булгартабак е обречен заради договора си, твърди член на Агенцията за приватизация

Не само Булгартабак е обречен заради договора си, твърди член на Агенцията за приватизация

До седмица от Агенцията очакват отговор от собствениците на предприятието

"Може би, по-коректно би било да се попита Агенцията за приватизация. Там съм бил 7 години. Сделката е по мое време. Основанията бяха да не се променя предметът на дейност - т.е. в Търговския регистър да пише "производство на цигари", да не се спира работата", каза Караниколов.

По думите му, смяната на името не е уредено в приватизационния договор. Аз мисля, че всеки един собственик може да си сменя името на компанията, каза министърът.

Проверяват "Булгартабак" за затварянето на фабриката в Благоевград

Проверяват "Булгартабак" за затварянето на фабриката в Благоевград

Собствениците не са уведомили Агенцията за приватизация

"Друг е въпросът, дали чисто стратегически при смяна на името няма да доведе до нещо. Но, не е проблемът в приватизационния договор. До 2021-ва, извинявам се, ако греша, има контрол следприватизационен. Те имат право, отново по спомен ви казвам, по договора за една година да спират за преоборудване, ремонти, което е нормално. Но това го има в приватизационния договор - имат право до една година да спират производството", каза Караниколов.

Припомняме, през 2016 г. стотици работници от софийския клон организираха протести срещу съкращението им от ръководството.

През 2017 година двужеството трябваше да се защитава и от обвиненията на "Да, България" в контрабанда.

Също през 2017 година, "Бритиш американ табако" придоби част от "Булгартабак".