Членът на Надзорния съвет на агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Руси Статков прогнозира, че още приватизирани предприятия може да бъдат закрити.

"Булгартабак" не е единственото предприятие, което е обречено заради приватизационния си договор". Това заяви пред БНР Руси Статков, който е член на Надзорния съвет на агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Кои са останалите дружества Статков не поясни.

По думите му все още не е ясно дали цигарената фабрика в Благоевград е затворила. Все още не е започнала проверката на Агенцията за приватизация, допълни той.

"Булгартабак" затваря фабриката в Благоевград, хиляди служители остават без работа

"Булгартабак" затваря фабриката в Благоевград, хиляди служители остават без работа

Няма официален коментар за момента

Според Статков, особено в монополните дружества трябва да се търси и наказателна отговорност на тези, които поемат ангажимент пред държавата да бъдат нейни партньори, а с действията и бездействията си разрушават подотрасъла.

"Агенцията е поискала чрез писмо миналата седмица информация какво се случва в предприятието и на тази база ще преценим какви следващи мерки да предприемем", добави Статков.

Отговорът от собствениците на дружеството трябва да бъде получен до месец.

"В българския закон за приватизация и следприватизационен контрол, който действа и сега, няма уточнение що е икономическа ефективност, що е прозрачност и що е стратегически инвеститор, както и що е предмет на дейност на този закон", подчерта Статков.

Проверяват "Булгартабак" за затварянето на фабриката в Благоевград

Проверяват "Булгартабак" за затварянето на фабриката в Благоевград

Собствениците не са уведомили Агенцията за приватизация

По думите му, многократно от Агенцията са предлагали да има изменения в законите, така че да има защита и на националния, и на обществения интерес.

Конкретният договор за приватизация беше сключен през 2011 година. Руси Статков припомни, че по време на приватизацията на "Булгартабак" като член на Надзорния съвет e поискал да се запази броя на работните места, да се запази заплащането и третото му предложение е било по отношение развитие на дейността.

"За съжаление обаче това не беше възприето и тогава министър Трайчо Трайков и самото правителство възприеха 10 задължения, в които предмет на дейност и седалището останаха до 2021 година, т.е. 10-годишен период.

По турския доклад за "Булгартабак" не е образувано производство

По турския доклад за "Булгартабак" не е образувано производство

Няма данни за престъпление, категоричен бе Сотир Цацаров

За целите на специалния ни закон няма понятие що е предмет на дейност и в този смисъл и в други закони не е указано, така че всичко тръгва на тълкуване. Във фабриката могат да останат няколко работници и някаква дейност да се върши там и пак да бъде отчетено за запазен предмет на дейност, каза Статков.

"Агенцията за приватизация, съгласно конкретния договор за приватизация, отчита предходните периоди, т.е. за миналата година и до средата на следващата година, когато ѝ се предоставят, съгласно договора за приватизационна продажба, всички документи, свързани със самия договор", каза Статков.

Той даде пример, че има прецедент с предприятието в София. За него преди няколко години е провявано доколко дейността, която са вършели съкратените работници съответства на договора и предмета на дейност. Проверката установила, че всичко е съгласно договора.

Както при казуса със София преди, така и сега при казуса с Благоевград, агенцията "ще действа с конкретни проверки", но това ще прецени "на базата на информацията, която ще получи от ръководството на дружеството", допълни Статков.