Догодина е първата година, в която чакаме растеж. Това заяви в сутрешния блок на бТВ министърът на икономиката Трайчо Трайков. Той коментира още вдигането на ДДС в туризма, проекта за писта за F1 и инвестициите и цените на газа.

По думите му акцизите на горивата се вдигат до минималните изисквания по съответната директива. „В повечето страни на ЕС акцизът на горивата е по-скъп", каза министърът.

Според него промяната на ДДС в туризма не бива да се прави преди да се извърши внимателен анализ.

„Аз съм против едностранните решения, без да се консултираме с бранша", отбеляза Трайков.

Той обясни, че досега туристическите пакети са били със 7% ставка, а 20% ставка имат индивидуалните пакети.

„Това беше една неравнопоставеност, но отразяваше приоритетите на държавата да насърчават масовия туризъм", добави министърът на икономиката.

„Сега е дошъл моментът, в който получихме ултимативно писмо, че трябва да се изравнят тези ставки", заяви Трайков.

Ако разликата при изравняването на ставките не бъде поета от туроператора, очевидно пакетът ще поскъпне с малко за потребителите, посочи още министърът.

За да се намери точният баланс, предложението на финансовото министерство е изравняването да е някъде по средата.

Ситуацията с проекта за строеж на писта за F1 у нас и разразилия се скандал министърът обясни така: „Все едно някой да дойде да ви каже: Искам да правя завод. Имате ли нещо против?" И аз казвам - нямам."

Трайчо Трайков заяви, че не е виждал конкретния проект и не е говорено по същество.

„Тези хора дойдоха, препоръчани от Федерацията по мотоциклетизъм, и казаха, че имат намерение за строителство на писта за Формула 1 и аз подписах писмо за намерение за сътрудничество", обясни Трайков.

Оттук нататък остава да докажат, че имат парите и че ще направят проекта, посочи той.

Министърът на икономиката не отрече грешка в прессъобщението (3 грешки - мним шейх, държавна компания и подписано Споразумение, а не писмо за намерение, бел.ред.) и допълни: „Въпросът е дали този сериозен инвеститор не се е компрометирал пред нас, аз вече имам доста резерви."

Аз ще оказвам съдействие те да бъдат така добри да защитят собствената си репутация, каза Трайков. Когато те имат парите, имат проекта, тогава и ние ще решим дали искаме да сме партньори с тях.

Той заяви, че е получил извинения от Богдан Николов и Румен Петков, хората довели делегацията от Абу Даби.

Запитан защо са паднали с пет пъти близо инвестициите у нас, Трайков отговори, че това е факт, но инвестициите са паднали навсякъде, не само в България.

Растежът през последните години е пример за неустойчив такъв - целта ни не е да се оплакваме, а какви мерки се взимат, за да се промени това, добави в заключение министърът на икономиката Трайчо Трайков.