Чавдар Трендафилов ще е новият изпълнителен директор на Холдинг БДЖ. Бившият началник на закритото локомотивно подразделение в компанията ще седне на мястото на досегашния шеф Велик Занчев.

Това научи Money.bg от два независими източника, пожелали анонимност. Занчев ще бъде обявен за председател на съвета на директорите на Холдинг БДЖ, което пък означава че настоящият Владимир Владимиров ще напусне компанията.

Според информацията постът е предложен на Трендафилов, но все още не е сиурно дали той ще приеме да оглави холдинга, който е на прага да обяви несъстоятелност. Смята се обаче, че назначението е въпрос на часове.

"Оценката за Трендафилов, е че той е един много добър специалист и не случайно в момента работи в частния сектор", заяви за Money.bg председателят на железничарския синдикат към КНСБ Петър Бунев. По думите му обаче в ръководството трябва да бъдат направени още по-сериозни промени.

По-рано стана ясно, че по инициатива на подалия оставка през август миналата година бивш изпълнителен директор на БДЖ Йордан Недев се е състояла среща между сегашния председател на УС на БДЖ Владимир Владимиров с вицепремиера Екатерина Захариева, съобщи БНТ.

Професионална кариера на Трендафилов е свързана с експлоатацията на тяговия подвижен състав. Роден е през 1967 г. в гр. Пловдив. Завършва специалност "Експлоатация и ремонт на подвижен железопътен състав" във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" през 1992 г. През първите години след своето дипломиране, Трендафилов работи като локомотивен машинист. След 1998 г. заема различни експертни и ръководни длъжности, свързани с експлоатацията на тяговия подвижен състав, в Обединено локомотивно депо София и Централно управление на БДЖ ЕАД. До момента той работеше в частната железопътна компания БЖК.