Във Велико Търново всеки автобусен превозвач вози на различна цена, съобщава money.bg.

В момента в старопрестолния град пътниците плащат за градския транспорт четири различни цени, които варират от 50 до 80 ст.

Няма друг град у нас с такава голяма вариация в цените на градските превози.

Най-евтино вози линия ЕТ "Надежда", като по линия № 9 плащат само по 50 стотинки, а в автобус № 40 билетът е 60 стотинки. Толкова струва пътуването и с линия № 5, обслужвана от "Авия" ООД, съобщава „Янтра днес".

Рейсовете на търновското сдружение на частните превозвачи "Волан 93" пък вози на 70 стотинки в града по линии № 10 и № 14. Най-скъпи са автобусите на големите превозвачи "Пътнически превози" АД и ЕТ "Пламен Атанасов", които обслужват мнозинството от автобусните линии в града. В тези рейсове билетът от няколко дена е по 80 ст.

Според автобусните превозвачи не е коректно едни автобуси да возят с 30 стотинки по-евтино от другите. Шефът на "Пътнически превози" инж. Илия Гайдаров заяви, че фрапантната разлика в цените е пример за нелоялна конкуренция и е следствие от различния аршин, с който се мери към големите и малките превозвачи.

"Ние имаме много повече разходи, плащаме пълни осигуровки, към нас винаги изискванията са най-строги, докато малките фирми намират начин да заобиколят закона", каза още инж. Гайдаров.

Като основни причини за скока на билетите се сочи скъпата нафта, по-слабия пътникопоток, както и дейността на незаконните таксита. Според превозвачите реалната цена на билетчето е около 1 лв.

Според общината последното повишение на градския билет е незаконно, тъй като липсва разрешение от местната администрация. Директорът на дирекция "Обществени поръчки и финансов контрол" Стефан Михайлов заяви, че за прибързаните си действия двамата превозвачи ще бъдат глобени.