ЧЕЗ Разпределение България инвестира 983 хил. лв. за закупуването на нова модерна техника за диагностика и превенция на аварии по електроразпределителната мрежа.

Така екипите на ЧЕЗ ще правят по-точна преценка за нуждата от ремонт или подмяна на дадено съоръжение и по този начин да предотвратяват възникването на проблеми с качеството на електроенергията или аварии.

От началото на 2010 г. техническите екипи на ЧЕЗ Разпределение България работят с две мобилни лабораторни системи, три термовизионни камери и променливотоков мост.

Подобни инструменти за кабелна диагностика са част от съвременните методи за превантивна поддръжка на електроразпределителните съоръжения, които се използват в европейските страни.

„Практиката показва, че използването на подобно оборудване допринася за повишаване на качеството на снабдяване, като същевременно намалява разходите за експлоатация и поддръжка", заяви Росен Йорданов, директор "Експлоатация и поддържане на мрежата"

От компанията съобщават, че няма да бъдат извършвани планови ремонтни дейности и оперативни превключвания за периода от 14.00 часа на 3 май до 8.00 часа на 10 май, освен в случаи на отстраняване на аварии.

За целта е увеличен съставът на аварийните си екипи и има готовност за допълнително мобилизиране за отстраняване на възникнали тежки аварии.