Невладеене на руски език от служителите на Национална служба за растителна защита за малко да предизвика сериозен скандал.

По-рано днес от НСРЗ протестираха остро срещу репортаж, излъчен в Русия, за който от службата твърдяха, че е замесено доброто име на българските зеленчуци и плодове.

Несъгласието на НСРЗ беше във връзка с репортаж на руската национална телевизия ОРТ, излъчен на 19 април 2010 г. (http://www.1tv.ru/news/world/152578) за заразен с опасен за човека вирус по пипера.

В него от службата твърдяха, че некоректно се споменава и името на България, като страна на произход на изследвания пипер.

От НСРЗ бяха доста сдържани в коментара си за случката. Запитани дали просто не става въпрос за проява на комплексарщина от тяхна страната, отговориха - може би.

В действителност недоразумението дойде от липсата на добро владеене на руски език от служители на НСРЗ, тъй като преводът на руски на зеленчука, споменат в репортажа, е "болгарский перец". Факт, който бдителните читатели на news.bg забелязаха часове преди от службата към МЗХ да реагират.

В този смисъл е ясно, че в предаването на руската медия не се визира произходът на пипера.

От Национална служба за растителна защита бяха доста сдържани в коментара си за случката. Запитани дали просто не става въпрос за проява на комплексарщина от тяхна страната, отговориха - може би.

Иначе в репортажа се посочва, че учени от средиземноморския университет в Марсилия, Франция, са изследвали вируса на слабото прошарване по пипера (Pepper mild mottle virus) от България, който може да се предава освен на растения така и върху човека, като му причинява стомашни болки, сърбеж по кожата и отслабване на имунитета.

Вирусът, приписан на нашите чушки, причинява стомашни болки, сърбеж по кожата и отслабване на имунитета.

По-рано от НСРЗ посочиха, че след запознаване с оригиналните материали от научното изследване на средиземноморския университет в Марсилия, Франция, се е установило, че вирусът на слабото прошарване по пипера Pepper mild mottle virus (PMMoV), който би могъл да причини по-горе описаните симптоми, действително е в процес на изследване, но никъде в това изследване не се споменава, че изследваният пипер е с произход Република България.

 

Същевременно в репортажа никъде не се споменава за заразен материал от пипер, открит на територията на Руската Федерация и като цяло не става ясно, поради каква причина е намесено името на България, след като тя не фигурира в официалната статия на френския университет.

При това, от НСРЗ посочиха още, че според официалните статистически данни Република България няма износ на пипер за Руската Федерация.

От службата допълниха, че по отношение на вируса на слабото прошарване по пипера (Pepper mild mottle virus), той действително е широко разпространен на територията на Европейския съюз, като заразяването става чрез контакт със заразено растение или чрез семена, но съгласно добрата растително защитна практика за отглеждане на зеленчуци на открито, инфекцията може да се елиминира или сведе до минимум, като така да не нанесе никакви икономически щети.

От форума на news.bg:
Национална служба за растителна защита (НСРЗ) - да понаучат руски - на пипера му викат Болгарский перец, ама никой не го асоциира с България ... не се излагаме ние ...
Просто на руски пиперът така се нарича - "болгарский перец", не че се визира произходът му.

От службата подчертаха, че вредителят не е карантинен и е обект на контрол на маркетинговите директиви на Европейския съюз.

 

От НСРЗ посочиха още, че другите руски медии, които са съобщили за същото научно изследване на средиземноморския университет в Марсилия, са изложили фактите коректно, без да споменават под никаква форма името на българския пипер. В този смисъл е и несъгласието на службата с твърденията на ОРТ, които накърняват добрия имидж на продуктите, произвеждани от пипер и предлагани на руския пазар, считат от НСРЗ.

От службата имат готовност за предоставяне на събраните материали по случая, а именно оригиналната статия на френския университет, както и коректна информация от репортажи в други руски медии, а също така и информационни материали за вредителите по пипера.