Дългът на Китай ще расте през следващите пет години, намалявайки възможността държавата да избегне финансова криза. Икономистите на Bloomberg Economic Филдинг Чен и Том Орлик изчисляват, че задлъжнялостта на Поднебесната империя ще достигне 327 процента от брутния вътрешен продукт до 2022 г. - двойно повече от нивата от 2008 г.

Очакванията ръст ще постави Китай сред най-задлъжнялите държави в света. "Бързият растеж и високите нива на дълга вече поставиха страната в опасност от финансова криза", казват икономистите. "Добавяйки дълг, еквивалентен на 70 процента от брутния вътрешен продукт през следващите пет години не означава, че кризата е неизбежна, но със сигурност намалява възможността такава да бъде избегната".

Гуверньорът на Централната банка Джоу Сяочуан, който загатна, че скоро ще излезе в пенсия, предупреди наскоро, че за рисковете от корпоративния дълг и задлъжнялостта на семействата, като заяви, че нивата на корпоративно кредитиране са "много високи" и страната трябва да се предпази от прекомерен оптимизъм, който може да доведе до внезапен спад в цената на активите.

Изчисленията на Bloomberg за бъдещите нива на задлъжнялост се базират на нов модел, който включва умерено забавяне на растежа, продължаващо ребалансиране на структурата на икономиката към услугите, стабилизация на зависимостта от кредитите за ръст и продължаващо отписване на лоши кредити.

Прогнозата гласи, че през 2022 г. икономическият ръст ще се забави до 5.8 процента от 6.7 процента през 2016 г. Номиналният растеж, който е по-приложим при изчисляване на нивата на задлъжняост, ще намалее до 7.9 процента през 2022 г. от осем процента през миналата година.

Ще се превърне ли корпоративният дълг в новата бомба за американската икономика?

Ще се превърне ли корпоративният дълг в новата бомба за американската икономика?

Неговото ниво вече достига 45% от най-голямата икономика в света