Данъчните ще проверяват денонощно най-големите борси за плодове и зеленчуци.

На входа и изхода на 13-те тържища ще има временни контролно-пропускателни пунктове, където инспекторите ще следят за контрабанден внос и укриване на приходи от продажбите.

Причина за проверките е повишеното потребление на плодове и зеленчуци и информация за укриване на обороти от продажбата на селскостопанска продукция.

НАП ще следи и произхода на стоките. На входа на борсите ще се изискват всички придружаващи документи - товарителници, фактури, платежни и други, а на територията на обектите ще се наблюдава дали се издават необходимите документи за покупко-продажба.

На изходите ще се проверява дали превозваната в камионите и бусовете с товароносимост под 3,5 тона стока отговаря на придружаващите документи. Същото важи и за превозвачите на стоки, които са под митнически режим и предмет на внос, след като бъдат освободени за потребление.

В случай че се установи продажба на стоки без необходимите документи, следва преброяване на наличните активи (плодове и зеленчуци) в складовете на дружеството продавач.

Проверките на данъчните ще се извършват чрез т.нар. постоянно наблюдение - те ще се легитимират и ще присъстват открито в търговските обекти в продължение на дни.

От НАП съобщават, че тази практика през последните години показва, че в дните на подобни наблюдения оборотите на търговците на селскостопанска продукция се увеличават значително.