Данък "вредни храни" няма да направи храненето по-здравословно, но ще навреди на бизнеса. Този коментар направи в Пловдив зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева във връзка с предложението на здравното министерство за въвеждане на налога, съобщават от ведомството.

Везиева смята, че ако само налагането на данъци ни възпрепятства, то това означава, че ние като общество не сме дорасли да се саморегулираме.

Зам.-министърката обясни, че предстои анализ и преценка на цялостното въздействие на данъка върху икономиката. „Без да имаме тези данни, няма как да въведем мярката, защото тя не е свързана само със здравето на хората, но и с бизнес средата като цяло", коментира Везиева.

При откриването на конференция „БГ храна - предизвикателства и възможности" и изложение „БГ храна и приятели" в Пловдив Даниела Везиева каза, че ще се работи за това българските храни да намерят подобаващо място на чуждите пазари.

Тя благодари на сръбските партньори за това, че първи са се включили. Визиева изрази надежда новата инициатива да стане традиция и българската храна да се наложи и в чужбина.

По думите на зам.-министър Везиева ролята на държавата е да бъде партньор, да е медиатор между бизнеса и науката, медиатор между бизнеса и световни асоциации и проекти.