Работниците от Кремиковци възобновиха протестите си.

Едно от исканията им е ДАНС да разследва приватизацията, източването и причините за днешното състояние на металургичния комбинат.

Освен ДАНС, металурзите настояват и анкетна комисия  в НС да анализира причините за сегашното състояние на дружеството.
Те твърдят, че комбинатът работи с около една четвърт от капацитета си.

Протестното шествие започна от "Александър Невски" и продължи към сградата на  Министерство на икономиката и енергетиката.  

Движението на  автомобили по маршрута му беше спряно. Синдикатите в "Кремиковци" искат държавата да подготви компенсационна програма в случай на съкращаване на работници.

Те настояват в нея да има схема с възможности за ранно пенсиониране, преквалификация и по 30 заплати за всеки съкратен.
Повечето работници не вярват, че „Кремиковци" ще възобнови дейността си, допълва БНР. Те не са получавали заплати от ноември.

Срещата с министъра
За последните 4 месеца „Кремиковци" е натрупал задължения в размер на 57 млн. лева
                    Още...

Представителите на синдикалните организации и ръководството на КТ Подкрепа и КНСБ се срещнаха с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той е заявил, цитиран от БНР, че продължават преговоритес  бразилския кандидат инвеститор -  компанията Си Ес Ен.

Премиерът да покани на среща президента на бразилската компания кандидат-инвеститор за „Кремиковци", както и да бъдат разработени алтернативи за бъдещето на комбината и програма със социални мерки за работещите и пенсионерите.

Тези искания отправиха към премиера протестиращите пред Министерския съвет служители на „Кремиковци" и се насочиха към парламента.

От председателя на парламента протестиращите ще поискат със специална декларация да бъде потърсена отговорност от всички институции, довели до кризата в комбината.

Сред исканията на протестиращите към парламента е и решаване на техните социални проблеми, включително и по проблема за пенсиите.

Председателят на федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков каза, че работещите в комбината настояват премиерът да предприеме незабавна тотална проверка на всички причини, довели до днешното състояние на „Кремиковци".

По думите му служителите на комбината искат парламентът да прояви отношение към тяхната социална програма и изтъкна, че в „Кремиковци" се водят на работа 5300 души.
Много от служителите на „Кремиковци" наближават пенсионна възраст, но заради загубата на работата си ще имат проблеми с пенсиите, посочи Яначков.

Синдикалистът съобщи, че бразилската компания е сериозна - такова мнение изразили от Световната федерация на металоработниците.

Протестите на работниците ще продължат и през следващите дни.  

Припомняме, украинската компания „Смарт Холдинг" се оттегли от преговорите за придобиване на обявения в несъстоятелност завод „Кремиковци". Причината бе липсата на достатъчно подкрепа от страна на кредиторите на завода.

Същевременно председателят на КНСБ в комбината Васил Яначков съобщи, че към комбината е заявил интереса си нов кандидат и очаква покана за преговори. Преди това той заяви, че и другият известен за момента кандидат-инвеститор - бразилската компания Си Ес Ен, преосмисля намеренията си към „Кремиковци".