Държавата ще помогне за бързото намиране на работа на работниците, уволнени от предприятието „Бобов дол - въгледобив”. Това заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова във връзка с протестите и напрежението в предприятието.

Русинова уточни, че вчера сутринта в Агенцията по заетостта е депозирано уведомление за масово уволнение на 650 души.

Провал на преговорите, стачката в "Бобов дол" продължава

Провал на преговорите, стачката в "Бобов дол" продължава

Миньорите остават под земята

„150 от тях са пенсионери, за всички останали имаме възможности с обявените работни места в бюрото по труда в Дупница, където има обявени около 150 свободни работни места, които отговарят на квалификацията на служителите, които ще бъдат освободени”, посочи Русинова и допълни, че възможности за бързото им наемане на работа ще се търсят във всички бюра по труда на територията на областта.

Така например в Бюрото по труда в Кюстендил също има обявени свободни работни места за около 50 души за строителен обект.

Протестиращите миньори остават под земята, плашат с гражданско неподчинение
Обновена

Протестиращите миньори остават под земята, плашат с гражданско неподчинение

115 миньори не излизат от мината втори ден

„За всички останали в рамките на националния бюджет и европейското финансиране, има възможност да бъдат насочени към курсове за квалификация, така че бързо да бъдат трудоустроени на работа”, категорична бе Русинова.

Оказва се, че Министерството на труда и социалната политика е било сезирано още в края на миналия месец за забавените трудови възнаграждения на работниците от август. „Още от 3 октомври Главна инспекция по труда (ГИТ) влезе на проверка, констатирани са забавяне на изплащанията за август. Издали сме наказателни постановления и глоби на работодателя. Още от началото на годината се наблюдава системно неспазване на трудовото право и забавяне на възнагражденията”, коментира още Зорница Русинова.

По думите ѝ, само за тази година имало седем наказателни постановления, издадени на работодателя за глоби в размер на 7 хил. лв. Предписания били дадени и по отношение на здравното състояние на миньорите. На мястото на протестите има осигурени медицински екипи и полиция по искане на областния управител.