115 миньори от вчерашната сутрешна смяна в рудник „Бабино” отказват да излязат от мината. Те продължават с протеста си, предава кореспондентката на БНР.

Хората недоволстват заради нередното изплащане на заплатите им и готвеното съкращение на 650 души.

Провал на преговорите, стачката в "Бобов дол" продължава

Провал на преговорите, стачката в "Бобов дол" продължава

Миньорите остават под земята

Припомняме, че протестът в Бобов дол започна вчера, като провелите се преговори между ръководството на мината и синдикатите приключиха без резултат.

Миньорите имат готовност за гражданско неподчинение, ако синдикатите в мината не вземат официално решение за протест. Те са категорични, че протестът им няма да приключи, докато не се изпълнят исканията им.

130 миньори от Бобов дол протестираха часове под земята
Обновена

130 миньори от Бобов дол протестираха часове под земята

Водят се преговори между синдикатите и ръководството

Заради прилошаване се наложи петима миньори да прекратят ефективните си протестни действия. Останалите им колеги прекараха цялата нощ под земята.

Напрежението в дружеството „Въгледобив Бобов дол” продължава.

Намиращите се повече от 24 часа на дълбочина 500 метра под земята миньори получиха храна от колегите си, които ги подкрепят. Те са категорични, че ще издържат поне до петък.

БСП иска Теменужка Петкова да обясни в НС за протеста на миньорите

БСП иска Теменужка Петкова да обясни в НС за протеста на миньорите

Да каже защо хората са без заплати

За август миньорите са получили заплата между 300 и 400 лв. и то на четири транша. За ваучери ръководството на мината им дължи по 700 лева.

Хората алармират за сериозни финансови и трудовоправни нарушения. Те отправиха обвинения към държавните институции, че умишлено прикриват нарушенията.

За решението за затваряне на рудник „Бабино” се знаело от 3 октомври. Производството вече е спряно, а машините се изнасят. Хората смятат, че ликвидирането е започнало много преди това.

Директорът на рудника Атанас Каптиев обяви, че подкрепя работниците. Според него в „Бабино” имало сериозни залежи от въглища и десетки години живот.

Мината е собственост на Христо Ковачки и в нея работят 1700 души. 700 са работещите в рудник „Бабино”.

Не можем да се месим в Бобов дол, обясни министър Петкова

Не можем да се месим в Бобов дол, обясни министър Петкова

Не трябвало да се търси аналогия с предизборната ситуация

По-късно стана ясно, че Христо Ковачки се е съгласил на отстъпки пред миньорите от рудник „Бабино”.

Регионалният лидер на КТ „Подкрепа” в Дупница Йорданка Германова обясни, че от ръководството на „Въгледобив Бобов дол” е било изпратено писмо, с което уведомителното писмо за спиране на добива в рудник „Бабино” се оттегля. Уведомлението е било депозирано при министър Теменужка Петкова, а след това е било оттеглено. От писмото ставало ясно, че рудникът трябва да продължи нормалния си ритъм на работа.

Предвид започналата вече ликвидация работниците имат своите опасения. Те смятат, че решението е временно, за да се успокои обстановката.

Миньорите са категорични, че докато не получат в пълен размер заплатите си за август, ваучерите и решение на още седем точки от исканията им, няма да излязат от рудника.