Не бива да търсим някаква аналогия с предизборната ситуация. Става въпрос за забавяне на възнагражденията. Така министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира пред журналисти в Министерския съвет въпроса защо винаги преди избори има забавяне на заплатите на миньорите.

Припомняме, заради забавени възнаграждения за месец август протестират миньорите в „Бобов дол – въгледобив”, като 130 от тях от вчера са на 500 метра под земята.

Държавата готова да помогне на миньорите от Бобов дол да станат строители

Държавата готова да помогне на миньорите от Бобов дол да станат строители

Работодателят глобен със 7 хил. лв.

Петкова заяви, че през 2007 г. е предоставена концесията за добив на въглища в Бобов дол на съответния работодател, който има отношение със съответните миньори.

„Протестите, които ескалираха от вчера, са свързани с претенции за намалени възнаграждения и с неизплатени социални плащания. Искам да подчертая, че това са отношения, които се регулират изцяло между работника и съответния работодател”, заяви Петкова. Тя бе категорична, че държавата била на мястото си и не можела да се намесва в трудовоправните отношения, а само там, където имала съответните правомощия.

БСП иска Теменужка Петкова да обясни в НС за протеста на миньорите

БСП иска Теменужка Петкова да обясни в НС за протеста на миньорите

Да каже защо хората са без заплати

„Това, което Министерство на енергетиката е длъжно да прави по този концесионен договор е да следи за изпълнението и на работната програма”, коментира енергийният министър.

Последната проверка на Министерство на енергетиката в рудника била през месец април 2016 година.

Протестиращите миньори остават под земята, плашат с гражданско неподчинение
Обновена

Протестиращите миньори остават под земята, плашат с гражданско неподчинение

115 миньори не излизат от мината втори ден

Енергийният министър Теменужка Петкова информира още, че вчера в късния следобед са получили уведомление от страна на дружеството „Бобов дол - въгледобив”, че поради липсата на икономическа целесъобразност и икономическа ефективност на това находище смятат да преустановят дейността на рудника. Днес сутринта обаче било постъпило ново писмо на търговското дружество, с което оттегляло вчерашното си уведомление за прекратяване на дейността.

„Държавата няма как да се намеси в отношенията в една частна фирма”, коментира още министър Петкова.