Миньорите от рудник „Бабино“ не са удовлетворени от преговорите със собственика на Мини „Бобов дол“ и ръководството на дружеството.

Стачката им продължава, съобщи БНР. 

Колегите им от втора смяна и тези, които са на работа от 22.30 часа, не са били допуснати до галериите.

Припомняме, недоволството на работещите в мините е заради намалени трудови възнаграждения от два месеца насам.
Освен това миньорите настояват да се преразгледат внимателно запасите на рудника и ако има възможност, да продължи добивът на въглища. Готвените съкращения са на 650 души, а добивът се налага да се преустанови, тъй като запасите за изчерпани. 

Престоя им под земята е вече над 12 часа под земята. Това създава опасност за здравето и живота им, заради това лекарски екипи от минната спасителна служба също слязоха в рудника. На миньорите е осигурена храна, закупена от техните колеги.

В официално становище управителят на мината уверява, че възнагражденията ще бъдат изплащани редовно, а ваучерите за храна според договорения график, както и че ще се направи всичко възможно за запазване на трайните работни места.

КТ „Подкрепа“ обърна по-рано внимание на факта, че извън тежките социални последици от такива необмислени действия, съществува и сериозна опасност от екологична катастрофа с изключително тежки последици за региона.

В рудник „Бабино” работят около 700 души. По данни на синдикатите в мини „Бобов дол” трудовите възнаграждения са намалени с около 22% от август месец насам, а за последния месец работниците не са получавали изобщо възнагражденията си и ваучерите за храна. 

Според синдикатите случващото се с мини „Бобов дол” е поредното доказателство за безотговорно поведение на редица държавни институции по отношение на спазването на законодателството, приватизационния и след приватизационен контрол.