Сто и петнайсет миньори от рудник "Бабино" в мини "Бобовдол" остават в забоите.

Това е първата смяна миньори, които започнаха протести под земята. В ранния следобед се появи информация, че стачката ще бъде прекратена и работниците ще излязат от мината. Въпреки това 115 души остават на 500 метра под земята, съобщава БТА.

Миньорите от втората смяна, които трябваше да влязат под земята в 15,20 часа, не успяха да отидат на работа. Те заявиха, че ще останат в централата на мината, за да подкрепят стачкуващите под земята свои колеги.

Протестът на миньорите е срещу нередовно изплащане на трудовите им възнаграждения, намаляването на заплатите и орязване на придобивки като храна и транспорт. 

Предстои и съкращение на около 600 работници от рудника, заради прекратяване на добива. Вчера в Бюрото по труда в Дупница са били внесени документи за съкращенията. Добивът обаче се налагало да се преустанови, тъй като запасите за изчерпани и работата в мината излиза над себестойността.

От синдикатите предложиха текст с искания от 7 точки.

В централата на мината се проведоха и преговори между управителя Красимир Чаврагански, директора на рудника Атанас Каптиев и представители на синдикатите.

От ръководството на „Въгледобив Бобов Дол“ съобщиха по-късно, че на срещата е било взето решение за създаване на работна група, която ежеседмично да обсъжда проблемните въпроси и да подготви работна програма за запазване на трайните работни места на работниците и служителите.

Предвижда се да се направи преизчисление на работните заплати съобразно добива за месеците VIII и IX. При необходимо доплащане на работни заплати, те ще бъдат изплатени съгласно сроковете, предвидени в трудовите договори.

От ръководството на мината съобщават и че днес е изплатена сума в размер на 62 369лв за ваучери за храна. Последващото им издължаване ще се случи по предварително изготвен погасителен план

Заявява се също, че са гарантирани реално изработените трудови възнаграждения на всички работници, оставащи на работа до окончателното затваряне на рудник „Бабино“.

В момента в мината има и трудови инспектори, които ще издадат предписания във връзка с протеста на миньорите и ще проверят твърденията им за нарушаване на трудовото законодателство.