Държавата и бизнесът създават една изцяло нова индустрия, която ще даде възможност на българските предприемачи да разработват приложения на световно ниво, използвайки български хардуер. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, съобщават от Министерството на икономиката.

Той присъства на откриването на реновираната лаборатория за космически изследвания "Проф. Стефан Александров" във Физическия факултет към СУ "Св. Климент Охридски".

Богданов посочи, че правителството ще подкрепи програмата на "ЕндуроСат" за развитие на система от наносателити, които ще предоставят платформа за развитие на бъдещи иновации. Те ще бъдат насочени към превенции от бедствия и аварии, мониторинг от гледна точка сигурност и охрана, на трафик и други, поясни той.

По думите му държавата в лицето на българските институции трябва да бъде трамплин за бизнеса и хората, които искат да създават нещо значимо. Министърът посочи, че крайната цел на тази инициатива е да бъде създадена инфраструктура, в която българските предприемачи да създават приложения на световно ниво, които не просто да са иновативни решения за България, а да решават важни регионални проблеми, свързани със сигурността, околната среда, пътната безопасност и други.

Убеден съм, че когато обедним усилия можем да очакваме добри резултати и вярвам, че съвместната ни инициатива ще бъде успешния пример за сътрудничеството между държавата и бизнеса, каза още Богданов.

България подбира търговски представители за 23 държави

България подбира търговски представители за 23 държави

Богдан Богданов уверява, че са създадени условия за прозрачни конкурсни процедури