Ще бъдат дадени общо 63 млн. лв. за саниране на жилищни сгради, като парите ще бъдат отпуснати по оперативна програма „Регионално развитие". Това каза  министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на конференция Енергийна ефективност и възобновяема енергия.

Тя посочи, че тази сума ще стигне за санирането на 5 000 апартамента, съобщава money.bg.

Собствениците на апартаменти обаче ще трябва да поемат половината от парите за санирането, защото по програмата се отпуска само половината от необходимата сума. За санирането на апартамент от 70-75 квадрата отиват около 10 000 лв., което означава, че собствениците ще трябва да платят около 5 000 лв., обясни Павлова.

Около 10 хил. лв. излиза санирането на един апартамент 70-75 квадрата. Това означава, че собственикът му трябва да осигури около 5000 лв., тъй като по програмата се осигурява само половината от тази стойност", каза Павлова. По време на конференцията пък стана ясно, че у нас има над 730 хил. панелни жилища, които трябва да бъдат реновирани.

Още през пролетта на следващата година асоциации на собственици на апартаменти в многофамилни блокове ще могат да кандидатстват пред МРРБ за финансиране на мерки по енергийна ефективност. Безвъзмездно със средства от фонда за енергийна ефективност към МРРБ ще се извършва преценка на конструктивната устойчивост на сградите. Ще се финансира и извършването на енергиен одит, за да се прецени какви мерки да бъдат изпълнени, така че сградата да постигне определен клас енергийна ефективност, каза още Павлова.

Капацитетът на Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в световен план вече надхвърлят тези на ядрената енергетика, съобщи от своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Той посочи, че през миналата година в глобален план са били инвестирани 243 млрд. долара за възобновяеми енергийни източници, което прави увеличение от 30% в сравнение с 2009 г.

През 2010 г. у нас е било произведено рекордно голямо количество енергия от ВЕИ, цели 5 509 гигават часа. Това е една-трета от производството на АЕЦ "Козлодуй" и 15% от общото производство на енергия, заяви Трайков. Той обаче посочи, че този голям дял се дължи преди всичко на водно електрическите централи.

Промяната в Закона за енергетиката, с която отпада забраната за определянето на такса за уреди за търговско измерване, се налага поради юридически и редакционни причини. Тази промяна обаче не означава автоматично въвеждане на "такса електромер" или "такса водомер", заяви Трайков