Социалният министър Тотю Младенов обяви война на работодателите, които погазват законите. „Тотални проверки на всички контролни институции от тук нататък", заканително заяви Тотю Младенов и добави, че прокуратурата има за какво да се самосезира.

Някои предприятия се водят умишлено към фалит, има сигнали за прехвърляне на предприятия на нетрудоспособни лица, посочи Младенов.

За неизплатените заплати той съобщи, че от 22 декември досега благодарение на Инспекцията по труда са изплатени над 10 милиона лева забавени плащания. Миналата седмица министерството, НАП и НОИ са се разбрали да предприемат съвместни проверки, защото на много места има работещи без трудови договори, съобщи още Младенов.

Той посочи, че от началото на годината до днес са установени над 620 случая на работа без трудов договор и подчерта, че санкцията е до 15 000 лева за всеки конкретен случай.

Младенов каза още, че в сигнала на Главна инспекция по труда до прокуратурата има много сигнали от областните дирекции за различни нарушения, които не са в компетенциите на инспекцията по труда. Прокуратурата вече се е самосезирала в Ардино, каза още Младенов.

Той е категоричен, че държавата ще победи в борбата с нелоялните работодатели, които не спазват законите. Младенов изтъкна, че той за първи път от 10 години насам е извадил списък с работодатели, които не спазват законодателството и заяви, че това ще бъде правено всеки месец.

Държавата ще победи във войната с тези, които драстично погазват законите", категоричен е Тотю Младенов.

Той бе в състава на делегация, придружаваща премиера Бойко Борисов в Търговище.

Премиерът натисна бутона за старт на производството на автомобилно стъкло в петия завод на „Шишеджам" в България.

Инвестицията на „Шишеджам" възлиза на 380 милиона долара, с които през 2005 година заработи завод за домакинско стъкло, през 2006-година за плоско стъкло, през 2007-ма линия за огледала и завод за стъкла за бяла техника.

Чрез инвестициите е осигурена заетост на 1500 души в Търговище. След официалното прерязване на лентата премиерът Борисов разгледа как се произвеждат автомобилни стъкла и останалите заводи на „Шишеджам".

Премиерът изтъкна, че правителството работи много за това да увеличи списъка на чуждестранни инвестиции и изрази надежда в тази посока да допринесе и посещението на социалния министър Тотю Младенов.