Работници и служители от „София-БТ” АД се събраха на пета протестна акция на площад „Независимост” пред сградата на Министерски съвет (МС) срещу спирането дейността на цигарената фабрика в София.

Причината за протеста е планираните съкращения на над 90% от персонала на фабриката в столицата. Споразумение за доброволно напускане с обезщетения, считано от 10 май, са получили 410 работници от фабриката, заяви пред журналисти председателят на Независимия синдикат на тютюноработниците към КНСБ Никола Миленков.

Двата най-големи синдиката искат оставката на Лукарски заради „София БТ”

Двата най-големи синдиката искат оставката на Лукарски заради „София БТ”

Обвиняват го в бездействие

Работниците и структурите на Независимия синдикат на тютюноработниците към КНСБ и на Националния синдикат тютюнева промишленост към КТ „Подкрепа” настояват премиера Бойко Борисов да приеме днес делегация от протестиращите. Те поискаха среща с надеждата, че все още има държавност, а не само олигарси.

Началникът на кабинета на премиера Бойко Борисов е приел делегацията, съставена от синдикални лидери и работници от „София БТ”. Според тях закриването на производството е престъпление към държавата.

Работниците, някои от които с над 15-годишен трудов стаж в компанията, поискаха министър-председателят да окаже съдействие за запазване на работните им места. С викове: „Искаме правата си”, „Искаме работа”, „Не на съкращенията” протестиращите настояха за спиране на ликвидацията на София БТ.

И дума не може да става за продаване на „Булгартабак”, категоричен Лукарски

И дума не може да става за продаване на „Булгартабак”, категоричен Лукарски

Топката била в Агенцията за приватизация

Според протестиращите срещата с премиера е наложителна и е провокирана от нежеланието на министъра на икономиката Божидар Лукарски да поеме ангажимент към работниците, независимо от това, че съгласно Закона за тютюна и тютюневите изделия, е задължен да провежда държавната политика и упражнява контрол в областта на тютюневите и свързаните с тях изделия.

На протеста пред Министерството на икономиката на 27 април министър Лукарски отказа да слезе при работниците, каза Никола Миленков. По думите му протестиращите са имали уверението, че министърът ще организира среща с негово участие, на която да присъстват директорът на Агенцията по приватизационен и следприватизационен контрол (АПСК) и изпълнителният директор на „Булгартабак” Венцислав Чолаков, но директорът на „Булгартабак” не се е отзовал на поканата.

Чолаков е и управител на дружеството стратегически инвеститор BT Invest GmbH, каза Миленков и допълни, че управлявайки и двете дружества, Чолаков не дава съгласие на АПСК да предостави договора за приватизация с поетите ангажименти от купувача.
Никола Миленков от КНСБ коментира: „Ние сме убедени, че не негативната медийна кампания, която се води срещу тях е причина за спирането на фабриката. Фирми заявиха желание и ни увериха, че имат възможност да изнасят нашата продукция в изгубените вече пазари от сегашното ръководство”.

Той бе категоричен, че Венцислав Чолаков е отказал да предостави на синдикатите приватизационния договор и отказал всякаква среща с работниците и служителите.

Протестиращите поискаха държавата да се намеси, а София БТ да продължи да работи, скандирайки пред Министерски съвет „Чолаков – вън!”.