За продаване на „Булгартабак" и дума не може да стане. Това заяви в интервю за БНТ министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той коментира, че топката е в Агенцията за приватизация, която е ресорна на Министерството на икономиката.

Министърът отбеляза, че всъщност собственикът на „Булгартабак” се знае. Не се знаел кой е собственикът на собственика. Това, по думите на Лукарски, било нещо, което не касае приватизационния договор и поради една или друга причина не било заложено там. Това не било практика на приватизационните процедури, но било нещо, което вълнува синдикатите, хората, работниците, които потенциално ще останат на улицата. Според Лукарски този въпрос може да се разгледа от Комисията по финансов надзор. Синдикатите вече били сезирали комисията по отношение на това кой може да бъде истинският собственик, коя е офшорката и кой стои зад нея.

Припомняме, че вчера двата най-големи синдиката – КТ „Подкрепа” и КНСБ, поискаха оставката на икономическия министър заради бездействието му в казуса със „София БТ”.

Божидар Лукарски обясни, че след като е приключила проверката на Агенцията по приватизация, му е било докладвано, че поне до 31 март софийската фабрика на „Булгартабак” преустановява дейността си и не извършва производствен процес. Преди старта на голямата проверка на 1 април било констатирано, че има отдели, които все още извършват дейност. Фабриката не работи от петък. Лукарски призна, че не е приятно, когато много хора остават без работа и когато се губят потенциални пазари.

Той отбеляза, че всякакви изказвания на бивши министри, че не са знаели какво се е случвало по времето, когато се е подписвал приватизационният договор, са релевантни.

Лукарски изрази надеждата си ситуацията да не ескалира. По думите му е факт, че в договора е заложена клауза, която позволявала производствената дейност да се прекрати за 12 месеца.

Министърът на икономиката коментира и панамската афера. Той бил учуден, че имало български компании, български имена и то не само от София, Пловдив, Варна и Бургас, но и от доста други градове. Засега нямало политици, но Лукарски смята, че ще излязат големи имена.

Той коментира, че явно офшорна зона се превръща в мръсна дума в световен мащаб. Божидар Лукарски коментира, че към момента офшорна зона не е забранена, не е незаконна, но е незаконно укриването и неплащането на данъци.