Държавни чиновници искат, но не могат да направят успешен бизнес. Това заяви в студиото на предаването "Здравей, България" по Нова телевизия шефът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев. Бизнесменът отправи тежки обвинения за "София Тех парк".

По думите на Пенчев всички бизнес наченки, подхващани от държавата, независимо с колко добри намерения са подхванати, са обречени на провал. Той е категоричен, че държавата е неефективна в правенето на бизнес и е обречена завинаги да остане такава.

В писмо до медиите миналата седмица Ивайло Пенчев критикува проекта "София Тех парк". Той се разгневил заради заплаха от глоба и неизпълнени обещания.

Запитан дали наистина успехите му са се случили без обществени поръчки, Ивайло Пенчев отговори, че фирмата му е участвала в една обществена поръчка, но не я е спечелила.

Той е категоричен, че европейските фондове и обществените поръчки са предпоставки за корупция.

Фирмата на Ивайло Пенчев е най-голямата за производство на стени за катерене в света и има клиенти в 50 държави. Той коментира, че всичко останало в "София Тех парк" не практически не работи заради назначения от държавата мениджмънт.

От комплекса са категорични, че тези твърдения не са верни.

Ивайло Пенчев обясни, че първо са им обещали първа категория ток. Като инвеститор от клас А държавата трябвало да осигури всички инфраструктурни комуникации. Така и не им докарали оптичен кабел.

За да имат ток, се наложило да купят генератор за стотина хиляди лева.

Бизнесменът разказа също, че компанията е инвестирала и в новата индустриална зона край Божурище. Построили завод, а година и три месеца чакали ток. Държавата била задължена да осигури нужното свързване до края на 2015 година. Движение обаче нямало.

Пенчев коментира, че инвестицията в "София Тех парк" е за 80 млн. лева. Той смята, че засега тя е провал, тъй като в парка нищо не се произвеждало. Бизнесменът е категоричен, че това не са европейски средства, а са средства на европейските данъкоплатци, които са работили честно и са си изкарали парите. После тези пари били разпределени между близки.

Предприемачът е категоричен още, че няма как държавни чиновници да управляват фирма за 80 млн. лв. Те дори и да искали, не можели да събудят проекта и да го направят печеливш. Освен това един чиновник, който знае, че ще е там 7 месеца, нямал амбициите да направи нищо.

Ивайло Пенчев сподели, че "София Тех парк" е първият път, в който работи с държавата. Комплексът започнал като една добра идея. Фирмата на Пенчев срещала неуредици, които били причинени от безхаберност и нескопосаност на чиновниците. Това обаче струвало пари на фирмата.

"София Тех парк" щял да оживее, ако се напълни с частни инвеститори.