България отново зае първо място в света по производство на лавандулово масло и измести Франция от лидерската позиция на пазара. Жътвата на лавандула у нас в момента е в разгара си, се посочва в репортаж на Нова телевизия.

Дестилериите за преработка на лавандулово масло в Карловска област работят на пълна пара. Вече е факт и първото количество лавандулово масло. Тази година се наблюдава истински бум в отглеждането на лавандула. Много стопани засяха цели плантации и причината е в парите, които се печелят. На декар се изкарват по 300 лева.

Иван Чонлов например отглежда 180 декара лавандула в карловското село Климент. Добивите обаче са с 1/3-та по-малко спрямо миналата година заради обилните валежи и липсата на доста слънчеви дни. Въпреки по-малкото количество тази година, производителите са доволни, че качеството е високо. На много места прибирането на лавандулата от полето е изцяло механизирано. В Карловската долина обаче все още се жъне на ръка.

Иван е произвел от масивите си около 20 тона лавандулово масло. „От изваряването на 80 килограма сурова маса, получихме един килограм лавандулово масло", обясни той.

Тази година на световните пазари цената на лавандуловото масло стигна 100 евро за килограм. 90% от лавандуловото масло, което се произвежда в българските дестилерии, се изнася за Франция, Япония и Англия.