Почти с 1 млн. лева от земеделското министерство може да увеличи бюджетът на програмата "Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция".

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на днешното заседание на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

Групата в Монтана рекетирала земеделци

Групата в Монтана рекетирала земеделци

Спецпрокуратурата повдигна обвинение на 10 души

Днес приключва едномесечният прием на документи. Държавната помощ бе одобрена от Европейската комисия на 01 април 2019 г. Схемата е разработена по предложение на браншовите организации в сектор "Плодове и зеленчуци". Тя ще действа до 31 декември 2020 г.

Нотифицираният максимален бюджет по схемата за периода, в който ще се прилага, е до 7, 2 млн. лева. Половината от тях, в размер на 3, 6 млн. лева, се разпределени за тази година, с решение на Държавен фонд "Земеделие".

"Към 10-ти юни са подадени 55 проекта и бюджетът за тях надвишава първоначалния определен такъв. Затова сме в готовност да го увеличим, след като приемът приключи официално и бъдат направени нужните изчисления", каза още министър Танева.

На обсъждането стана ясно, че има остатъчен бюджет от около 38 млн. евро по подмярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Този бюджет ще позволи да бъдат подпомогнати още 79 проекта. Предварителният анализ показва, че 40 % от подпомогнатите, ще бъдат в Сектор "плодове и зеленчуци".

Земеделци на протест заради ниските изкупни цени на доматите

Земеделци на протест заради ниските изкупни цени на доматите

Спрямо 2018 г. цената е паднала с близо 80 стотинки

За контрола по повод получаването на обвързаната подкрепа от хората, които произвеждат и продават, Десислава Танева заяви, че предстоят проверки на всички биопроизводители, за които има съмнения за нередности. Тя предложи на браншовите организации да предложат списък с подобни биопроизводители.

Въвеждат понятието "Пресен (Свеж)" плод/зеленчук, в определен сезон, което е широко разпространено и в други страни-членки на ЕС. Това съобщи ресорният заместник-министър на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов.

Биопроизводители и земеделци са „притиснати до стената“

Биопроизводители и земеделци са „притиснати до стената“

Настояват за оставката на Порожанов и за нов план за развитие

По думите му е важно да има регулация за вносните високо субсидирани плодове и зеленчуци от държави-членки на ЕС и трети страни.

Създава се база данни с т.нар. идентификация на търговците на плодове и зеленчуци в общ регистър. "Търговците, които не присъстват в базата данни, няма да имат право да търгуват с плодове и зеленчуци", допълни заместник-министърът Маринов.

Биопроизводителите отново протестират пред Министерството на земеделието

Биопроизводителите отново протестират пред Министерството на земеделието

Към тях се присъедини и евродепутатът Момчил Неков

Според зам.-изпълнителният директор на БАБХ инж. Николай Роснев се проверяват контролно-пропускателните пунктове. "В никакъв случай не може да се твърди, че има нелегален внос на плодове и зеленчуци в страната", категоричен бе той.