Десет браншови организации, представители на биопроизводителите и на земеделците, са готови на нови протестни действия от понеделник. С тях те настояват за оставката на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Мотивите им са липсата на политики, стратегия и цели за управление, както и тотално пренебрегване и ощетяване на браншовете биологично производство, производство на плодове, зеленчуци и на картофи.

На пресконференция в БТА Благовеста Василева от Българска асоциация биопродукти (БАБ) коментира, че обединеното българско земеделско семейство е притеснено, притиснато до стената и поставено на колене от едно министерство, което показва нежеланието да работи със сектора. Василева категорично заяви, че протестите няма да спрат, докато желанията на хората не бъдат постигнати.

От своя страна Милен Стоянов от Управителния съвет на Българска асоциация биопроизводители припомни за протеста на биопроизводителите на 9 април през МЗХГ с искане за промяна на Наредба 5 и промяната на рестриктивните текстове от нея. По думите му, ако не се променят рестриктивните текстове, има реална опасност българското биопроизводство да изчезне.

Стоянов поиска и смяна на ръководството на Земеделското министрество, нов план за развитие на биологичното земеделие, както и нова Наредба 5.

Наредба остави земеделците от Странджа и Сакар без субсидии

Наредба остави земеделците от Странджа и Сакар без субсидии

Недоволните производители заплашват с протест

По думите на Стоянов проблемите на отделните сектори се припокриват. "Затова се събрахме, затова привличаме още и още и се надяваме да станем 20 браншови организации за следващия протест в понеделник", каза той.

Изпълнителният директор на Българска асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци Чавдар Маринов посочи, че биопроизводителите се разграничават от твърденията, че са политизирани. Той настоява за стратегия, цели и политика в областта на биоземеделието, както и ясни указания от министъра на земеделието Румен Порожанов към всички институции, най-вече към Държавен фонд "Земеделие".

Несъгласието си с политиката на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) сподели и Слави Трифонов от Национална биологична асоциация. По думите му от 2015 г. имало огромен бюджетен дефицит и политиката на министерството е той да бъде стопен за сметка на биопроизводителите.

Държавата пази земеделците от градушки, но срещу заплащане

Държавата пази земеделците от градушки, но срещу заплащане

По 75 стотинки на декар обработваема площ

"Всичко може да се случи с едно биопроизводство с неизползването на биопрепарати", предупреди Трифонов и посочи, че българският пазар не е за българските производители.

Биопроизводителите протестират до оставката на Порожанов

Биопроизводителите протестират до оставката на Порожанов

Цял бранш е на улицата, а Порожанов не вижда проблеми...

Сдруженията, които настояват за оставката на земеделския министър Румен Порожанов са от Българска асоциация биопродукти, Национална биологична асоциация, Национален съюз на градинарите в България и Българска асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци.

Другите браншови организации са Асоциация "Български пипер", Българска асоциация на картофопроизводителите, Съюз на производители на праскови, Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели и НПО на оранжеристите от Северозападна България.