Биопроизводителите у нас са категорични, че ще протестират докато министърът на земеделието Румен Порожанов не подаде оставка.

"Очевидно е, че до момента Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) не може да изпълнява ефективно функциите си нито за определяне на политиката за развитие на биологичното земеделие и биопроизводството в България, нито за гарантиране на спазване на правилата за всички и прозрачност в сектора. Ето защо Българската асоциация биопродукти (БАБ) ще работи с всички сили за запълване на тази празнина", заявяват от асоциацията в прессъобщение.

В съобщението БАБ пишат, че до момента нито едно от исканията на производителите не е било удовлетворено.
Освен за оставката на Порожанов и "останалите отговорни лица, довели до безпрецедентната ситуация на война на министерството със сектора и много финансови загуби", от БАБ настояват и за:

- незабавна промяна на нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските регламенти и включване на всички заинтересовани страни в комисията по биологично земеделие по чл. 59 от наредбата;
- създаване на Национален Консултативен съвет по биологично земеделие с участие на всички заинтересовани страни - биопроизводители, контролиращи лица, неправителствени организации, наука, потребители.

Биопроизводители искат контрол, но не и произвол

Биопроизводители искат контрол, но не и произвол

Порожанов отказа да слезе при протестиращите пред сградата на МЗХГ

Според протестиращите нанесените щети и нарушения имидж могат да бъдат поправени само с максимална прозрачност в системата.

Биопроизводителите съобщават, че след последния си протест са канени на разговори в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), но те не приели поканата, защото двете страни вече били провели многобройни срещи, които не дали резултат.

"Недопустимо е цял един бранш да бъде на улицата, а министърът на земеделието да твърди, че не вижда причини за протеста", пишат от БАБ.

News.bg припомня и точните думи на Порожанов: "Нито едно основание на протестиращите биопроизводители няма резон."

Порожанов и биофермери в тип "италианско семейство"
Обновена

Порожанов и биофермери в тип "италианско семейство"

Министърът не вижда резон в протеста на биопроизводителите

Земеделците оповестиха, че организират нов протест и няма да се откажат, докато исканията им не бъдат изпълнени.

Биопроизводителите също така апелират да се потърсят отговорите на следните въпроси от МЗХГ, като news.bg публикува запитванията на протестиращите без редакторска намеса:

- Кой в МЗХГ взема решения относно политиката в областта на биологичното производство. Кои са ръководителите, експертите, които съветват министъра. С какво образование са те, с каква експертиза и с какъв опит в областта на биологичното земеделие? С конкурс ли са назначени?

- Министерството е истински загрижено за потребителите. Колко проби от биологични продукти, пуснати на пазара, е взела БАБХ, отговорна за този контрол, през 2018 г. Какви са резултатите?

- Министърът на земеделието обяви пред журналистите, че средствата за биологично земеделие към момента не са блокирани. Това не съвпада с информацията, която до момента сме получавали, свързана с препоръки на ЕК да не бъдат изплащани субсидиите до постигане на гаранции за ефективен контрол и прозрачност. Ако към момента няма блокиране на средства защо тогава те не се изплащат? Защо биофермерите в последните години са на опашката в индикативния график за плащания? Нима те не се нуждаят от средства преди месец юни?

Биопроизводителите искат оставката на Порожанов заради репресии

Биопроизводителите искат оставката на Порожанов заради репресии

Отнети са лицензите на 2 сертифициращи компании, от МЗХГ звънели за техни хора