Протестиращите вече един час биопроизводители пред Министерство на земеделието и храните отказаха среща с министъра Румен Порожанов.

Недоволстващите пред сградата са около 60-70 души.

Десетките протестиращи отказаха да влязат на среща с министъра в сградата, настоявайки министърът да излезе при тях на дъжда.

След като това не се случи министър Порожанов покани на брифинг медиите.

Биопроизводителите искат още оставката на Порожанов, както и да се свика консултативен съвет по фермерство.

Те обвиняват Министерството на земеделието в целенасочена репресивна политика при изчерпан финансов ресурс за био земеделие и блокирани средства от ЕК по ПРСР".

Те настояват за незабавна промяна в нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските регламенти и европейските практики.

Порожанов и биофермери в тип "италианско семейство"
Обновена

Порожанов и биофермери в тип "италианско семейство"

Министърът не вижда резон в протеста на биопроизводителите

Протестиращите настояват за промяна в Наредба № 5, която предвижда налагане на големи санкции и дори отнемане на сертификата на производители при минимални грешки и без право на оспорване.

Според демонстрантите това означава, че с една целенасочена проверка служители на МЗХГ могат да унищожат законен бизнес, граден с години, и поставят биоземеделците в постоянен страх и риск, поради липса на по-горен контрол при такива крайни мерки.

Наредба № 5 е в пълно несъответствие с европейските регламенти и добри практики, като поставя биопроизводителите у нас и контролиращите ги сертифициращи лица в безизходица и патова ситуация, посочиха протестиращите.

По думите им с новата наредба се въвеждо една непосилна финансова тежест за биоземеделците с изискване на многобройни проби за пестицидни анализи, които те сами да заплащат, но и без ясно определени критерии и необходимост за същите.

Пред непрестанния дъжд през МЗХГ председателят на Българска асоциация биопродукти (БАБ) Албена Симеонова коментира, че биопроизводителите не използват пестициди и химически торове, а такива използват тези, които ги няма на протеста. Тя посочи, че няма да престане да протестира, докато българското земеделие и българският биофермер не се издигнат на пиедестал.

Биопроизводителите искат оставката на Порожанов заради репресии

Биопроизводителите искат оставката на Порожанов заради репресии

Отнети са лицензите на 2 сертифициращи компании, от МЗХГ звънели за техни хора

От своя страна друг биопроизводител - Веселина Ралчева заяви, че протестиращите настояват за оставката на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, както и на всички отговорни фактори в министерството.

Демонстрантите настояват още за създаване на Консултативен съвет по национална сигурност на биоземеделието, където да се вземат решенията при максимална прозрачност с участие на фермери, производители, преработватели и търговци.

"Всички ние искаме контрол, но не искаме произвол. Искаме еднакви правила, които да важат за всички, включително за тези, които са източили средствата и са прибрали всички пари на европейски данъкоплатец, насочен за биоземеделие", поиска още Ралчева.

Протестиращите са категорични, че няма да спрат с протестите си, докато не бъдат чути.