"Нито едно основание на протестиращите биопроизводители няма резон." Така министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов отговори пред журналисти на протестиращите биопроизводители от Българска асоциация продукти, които настояват за неговата оставка и за Консултативен съвет по биоземеделие и фермерство.

Протестиращите бяха отвън пред сградата на министреството, а на брифинг вътре бяха поканени журналистите. Преди това Порожанов отказа да слезе при протестиращите, както и протестиращите отказаха да влязат при министъра.

Порожанов недоумява и как един ден му благодарят за нещо, а друг ден му се сърдят. "Малко сме в тип италианско семейство", заяви земеделският министър.

Биопроизводители искат контрол, но не и произвол

Биопроизводители искат контрол, но не и произвол

Порожанов отказа да слезе при протестиращите пред сградата на МЗХГ

В България биопроизводството се развива много бързо, като броя на биопроизводителите към настоящия момент е 6 500, а 4000 от тях заявяват, че искат допълнителен бюджет от евросубсидия, отчете министърът. Порожанов категорично заяви, че няма как да отвори допълнителен прием.

Той обясни още, че много хора в последно време са избягали от Българска асоциация биопродукти и увери, че държи непрекъснат контакти с всички биопроизводители.

"Биологичните производители се контролират от одобрени от МЗХГ контролиращи лица. Те от своя страна отговарят затова спазват ли се всички изисквания на операторите, производители на биологична продукция за това техният продукт дали излиза като биологичен", обясни Порожанов.

Той припомни, че през 2015 г. комисия на Европейския съюз за контрол върху цялостния процес на биологичното производство е установила, че общата система на МЗХГ, което контролира контролиращите лица, не е достатъчно надеждна и не дава достатъчно гаранции за цялостния процес.

От 2017 г. е стартирано стабилизиране на звеното, което се занимава с работата на контролиращите лица, както е направена и нужната промяна в Закона за прилагане на общата организация на пазарите в Европейския съюз, разясни министърът.

След направения одит през 2015 г., се изпълнява екшън план и МЗХГ е пред много сериозен мониторинг от ЕК по усвояване на биологичното производство. До момента нямаме спрени пари, защото това, което показваме, че правим, дава своите резултати, увери министърът и допълни, че министерството не е отнемало разрешителни.

Някои разрешителни не са били продължени, защото не е била налична цялата документация, необходима за съответните гаранции. МЗХГ е констатирало 18 пропуски в "Кю сертификейшън" и това, че те са работили прекрасно, не означава, че те не трябва да имат необходимите документи, процедури и образци.

"Ние сме прохождащи в биопроизводството и пикът се породи от субсидиите, които насърчават това производство", отбеляза Порожанов и допълни, че по закон всяко контролиращо лице е задължено да уведоми операторите си един месец преди изтичането на срока на лиценза. Той отказа да коментира дали контролиращите са уведомили операторите за изтичане срока на лиценза им.

МЗХГ е взело решение да не създават дискомфорт на операторите и са удъжили подаването на документи до 30 април.

Биопроизводителите искат оставката на Порожанов заради репресии

Биопроизводителите искат оставката на Порожанов заради репресии

Отнети са лицензите на 2 сертифициращи компании, от МЗХГ звънели за техни хора