За напрежение сред земеделските производители от Странджа и Сакар съобщава БНТ.

То се дължи на промяна в териториалния обхват на Наредбата за необлагодетелстваните райони, при която отпадат пограничните населени места. По тази причина земеделците от региона ще бъдат лишени от ползваните досега субсидии.

Стопаните настояват за преразглеждане на документа и по-детайлно отразяване на неблагоприятните условия за отглеждане на животни и земеделска продукция в Странджанско-Сакарския край.

Биопроизводителите протестират до оставката на Порожанов

Биопроизводителите протестират до оставката на Порожанов

Цял бранш е на улицата, а Порожанов не вижда проблеми...

Те са категорични, че ще искат диалог с министерството. Не се изключват и протестни действия. До тях обаче ще се стигне само при липса на промяна в наредбата.

Кметовете на пограничните общини също подкрепят недоволството на земеделците. Според тях хората могат да бъдат задържани в региона и стимулирани да развиват селскостопанска дейност само ако получават субсидии.

От Министерството на земеделието съобщават, че министър Румен Порожанов не е приел оценката на научните екипи, работещи по предифинирането на районите попадащи в Наредбата, и оценката ще бъде подложена на широко обществено обсъждане.

Биопроизводители искат контрол, но не и произвол

Биопроизводители искат контрол, но не и произвол

Порожанов отказа да слезе при протестиращите пред сградата на МЗХГ