Биопроизводителите отново излязоха на протест, настоявайки за оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов, предаде БНР.

Близо 150 души, представляващи 13 браншови организации, се събраха пред Министерството на земеделието и днес. Те обвиняват ведомството в ощетяване на родното производство и свръхрегулация, която съсипва бизнеса им.

Земеделците настояват продукцията им да се изкупува на адекватни цени, както и да се създаде зеленчукова борса, на която да продават произведеното. Сред исканията им е и да се гарантира продажбата на български плодове и зеленчуци, както и биопродукти в супермаркетите, както е регламентирано в редица европейски държави.

Биопроизводителите искат оставката на Порожанов заради репресии

Биопроизводителите искат оставката на Порожанов заради репресии

Отнети са лицензите на 2 сертифициращи компании, от МЗХГ звънели за техни хора

Към протеста се присъедини и евродепутатът от БСП Момчил Неков. Според него обаче смяната на един министър с друг няма да разреши проблема, а е нужна цялостна промяна в политиката на държавата към сектора.

Министерството на земеделието обяви не просто война, а геноцид на българското биоземеделие, негодуват биопроизводителите. Те настояват за Консултативен съвет, така че всички заинтересовани страни да участват във взимането на решения.

След протеста пред Министерството на земеделието, където движението е спряно, протестиращите ще се отправят и към Министерския съвет.

Припомняме, първият протест на биопроизводителите се състоя на 9 април. Тогава обаче министър Порожанов бе категоричен, че няма да подаде оставка, защото не виждал основание за недоволството на протестиращите.

Порожанов и биофермери в тип "италианско семейство"
Обновена

Порожанов и биофермери в тип "италианско семейство"

Министърът не вижда резон в протеста на биопроизводителите